Ще гласуваме задължително на избори

Решиха депутатите на първо четене, ако мине и на второ - ДПС се кани да атакува закона пред Конституционния съд

Ще гласуваме задължително на избори. Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промените в Изборния кодекс. Предложението беше прието със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се". Проектът, въвеждащ задължително гласуване, е внесен от Патриотичния фронт. Той предвижда и санкции за негласувалите - за работещите ще има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца.


Веднага след гласуването от ДПС обявиха, че приетият проект е противоконституционен, защото според Основния закон гласуването на избори е право, а не задължение на българските граждани. Съпедседателят на ДПС Четин Казак обяви, че ако задължителния вот мине и на второ четене от партията му ще атакуват закона пред Конституционния съд.


Предложението на Патриотите е да има и активна регистрация, както и да се увеличи прагът на преференциите за общински съветници - от 7% от избирателна квота да стане 50% от нея. Така качването на по-горно място в листата на даден партия ще е възможно, само ако някой от кандидатите й събере преференции равни на половината от гласовете, които са нужни за спечелване на място в общинския съвет.


Предложението на ПФ беше разгледано в зала заедно с 13 други законопроект за промени в Изборния кодекс. Те влязоха в зала заради решението, което депутатите приеха през януари, след като 1 883 411 българи казаха "да" на електронното гласуване на референдума.


От всички предложения за промени в Кодекса бяха отхвърлени само 3, като два предвиждаха да се разреши агитацията на майчин език. Другият проект, който не беше приет е на "Атака" и също искаше въвеждането на задължително гласуване. От партията на Сидеров искаха и въвеждане на образователен ценз - хората без основно образование да нямат право да гласуват.


Днес депутатите приеха законопректа на ГЕРБ, който предвижда експериментално електронно гласуване до 2018 година, както и да се дадат избирателни права на затворниците, а предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Прието беше и предложението на РБ електронното гласуване да се въведе през 2018 година. В зала беше прието и предложението на ДБГ за активна регистрация.


Предстои обсъждане на текстовете в правна комисия, където всички законопроекти ще бъдат обединени, а след това - второ, окончателно, гласуване на текстовете в пленарна зала.