Синята зона ще стигне и до бургаската болница

Мисия Бургас

11-03-2016, 12:11

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Това става ясно от докладна записка, входирана до Общински съвет-Бургас от зам.-кмета по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев

Синята зона ще обхване почти целия град. Скоро тя ще излезе не само от централните улици, които бяха пропуснати до момента, но постепенно ще завладее и промишлените зони. 
Това става ясно от докладна записка, входирана до Общински съвет-Бургас от зам.-кмета по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев. Според мотивите гражданите сами са пожелали това, заради приходящи автомобили, тъй като новите зони се намират в близост до тези, които в момента са платени.
"Към настоящия момент зоната обхваща улици, части от улици и пътища в централна градска част и широк център. Въведеният режим на паркиране - локално по постоянен адрес, служебен абонамент, свободни места за почасово паркиране на живущи извън зоната, регулира потока от автомобили към централна градска част и в същото време се стреми приоритетно да осигури паркирането на живущите там. За постигането на пълния ефект и достигането на един цялостен и завършен облик на зоната, следва да бъдат въведени в експлоатация няколко улици и части от улици" пише в докладната.
Няколкото улици обаче никак не са малко. Това са паркингът между улиците "Средна Гора", "Св. св. Кирил и Методий", "Демокрация" и "Проф. д - р Асен Златаров"; паркингът в участъка между ул. "Христо Ботев" и ул. "Васил Левски"(от северната страна на сградата на "НХК"), паркингът на входа на Морска гара Бургас (срещу "Старата фрегата"); отсечките на ул. "Ивайло" и ул. "Цар Калоян" между улиците "Цариградска" и "Фердинандова"; отсечката на ул. "Хан Аспарух" между ул. "Александровска" и пл. "Баба Ганка"; участъците в района между улиците "Сливница", "Гладстон", "Фердинандова" и "Христо Ботев"; улиците и части от улици в района между бул. "Иван Вазов", "Гладстон", "Фердинандова"; улиците в района между бул. "Стефан Стамболов", "Сан Стефано", "Одрин", "Струма", "Родопи", "София", както и паркинга пред "МБАЛ- Бургас".
С въвеждането на режим на платено и безплатно паркиране на посочените пътища и части от пътища ще бъде преустановена практиката последните да бъдат използвани като място за паркиране от всички приходящи. Същевременно ще се гарантира правото на живущите да ползват режима на локално паркиране в близост до постоянния си адрес.
Предложението за възобновяване на режима на паркиране пред МБАЛ- Бургас е наложено, както във връзка с искане от страна на ръководството, така и от доказалата се през времето ефективност на съществуващия преди това контрол. 
До 2013-та година паркингът пред МБАЛ беше част от синята зона. Впоследствие тя беше премахната. Сега отново ще бъде въведена, тэй като практиката показала необходимостта от осъществяване на контрол, въвеждане на ред, ясно обособени места за паркиране на автомобили, превозващи или управлявани от хора с увреждания, таксита, места за почасово паркиране и свободна зона, с което ще се гарантира и пространството за свободното придвижване на специализиран медицински транспорт и посетители."