Тед Кочев се сдоби с български паспорт и "Златен век"

Животът

11-03-2016, 12:53

Снимка:

Снимка: Боряна Пандова

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Режисьорът на "Рамбо" Тед Кочев: Къщата ни бе обзаведена като пловдивска

Ще преподава в НАТФИЗ и ще снима кино у нас

Много съм развълнуван да получа всички тези отличия от моите хора. С тези думи, произнесени на български, големият холивудски режисьор Тед Кочев получи най-престижното отличие на Министерството на културата "Златен век" – звезда, което лично министърът на културата Вежди Рашидов му връчи днес. "Получавал съм най-различни награди, но тези са ми най-скъпи", допълни режисьорът с български корени и не успя да удържи вълнението си при получаването на отличието. Именитият режисьор снощи получи и "Наградата на София" на Столична община за своя принос към света на киноизкуството при откриването на 20-ия юбилеен "София филм фест".


Видимо притеснен за това, че е позабравил родния си език, Кочев разказа на полубългарски - полуанглийски, че в семейството му се е говорело само на български език, но годините зад граница са дали отражение върху режисьора, който не е забравил корените си. Може би това бе и причината така емоционално да приеме и изненадата на Вежди Рашидов, който му каза, че още преди шест дни е говорил с вицепремиера Ивайло Калфин и е взето решение за издаване на българско гражданство на Тед Кочев.


Емоциите покрай отличието и получаването на оригиналното решение за издаването на българското му гражданство, разплакаха именития режисьор, предаде БГНЕС. В рамките на 20-я София Филм Фест, ще бъдат излъчени някои от най-емблематичните му филми в няколко ретроспективни прожекции. Кочев посочи, че може да започне да преподава в НАТФИЗ на младите студенти и със сигурност ще снима филм в България, посветен на спасяването на българските евреи от цар Борис III. Вежди Рашидов пък заяви, че ще му помогне в намирането на финансиране за филма. Той заяви и, че независимо от кризата, министерството е отпуснало 14.2 млн. лева за кино и даде заявки, че ако остане министър и догодина пари за кино ще има.

Най-новият проект, по който Тед Кочев работи, е късометражният филм "Fearless". Негов сценарист и режисьор е дъщеря му Александра Кочев. Въпреки мащабната си филмография досега обаче, 84-годишният режисьор все още не е успял да реализира една своя мечта. "Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. От 30 г. имам идея да снимам филм за царя на България, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия", споделя режисьорът.


Световно признатият режисьор е роден е на 7 април 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти. Баща му е от Пловдив, а майка му от Македония. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица. "До ден-днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи", спомня си Тед Кочев. Христо, както е пълното му име, завършва английска литература в университета в Торонто, а на 24 години става най-младият режисьор в канадската телевизия СВС - Canadian Broadcasting Corporation. Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания.


Като режисьор Кочев е носител на "Златна мечка" в Берлин, има две номинации за "Златна палма" в Кан и една за "Оскар". Сред най-успешните му филми са "Първа кръв" от 1982 (добил популярност като "Рамбо") със Силвестър Сталоун и комедията "Уикендът на Бърни" (1989).