Дуалното обучение ще е факт в Пловдив догодина

Мисия Пловдив

11-03-2016, 14:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Търговските камари на три държави организираха семинар по проекта ДОМИНО

Дуално обучение вече се въвежда в Пловдив. Стартът е от новата учебната година в Професионалната гимназия по дървообработване, където в утвърдения план-прием е включена специалността "тапицерство и декорация" след 7 и 8 клас, съобщи началникът на регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова. Относно дуалното обучение в Пловдивска област тя коментира, че има какво да се желае, но нещата стоят стабилно.


Директорът на гимназията по дървообработване Константин Костадинов уточни, че приемът по въпросната специалност за учебната 2016/2017 година е за 26 деца след 7 клас и и за 13 ученици след 8 клас. Гимназията работи съвместно с фирма за матраци, където ще могат да работят учениците от специалността. Фирмата участва и в разработването на учебния план, учениците научават какво трябва да правят и в 11 и 12 клас сключват лични договри за производствената и учебната практика.


И други възможности за дуално обучение в страната бяха представени днес на семинара в Пловдив. Целта на българо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО е да запознае бизнеса и обществото в региона с възможностите за въвеждане на дуалната система на професионално образование в България. Организатори са Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриалнo-търговска камара и Стопанската камара на Австрия.


На откриването на информационното събитие присъстваха посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел, кметът на Пловдив Иван Тотев и ръководителят на проекта за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система Петя Евтимова.