Парламентът в Мадрид отхвърли споразумението на ЕС с Турция

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Испания още няма правителство, политическите сили в Конкреса са в разнобой

Испания се изправи пред поредния си институционален парадокс, след като мнозинството от депутатите в Националния конгрес, избран на 20-и декември, гласува против проекта за споразумение между ЕС и Турция по мигрантския проблем, съобщават в. "Ел Паис" и останалите испански медии. Проектът бе отхвърлен с 227 гласа в общо 350-членния парламент. Пактът с Турция, предвиждащ масово експулсиране на мигранти от ЕС, бе наречен от лидера на социалистите Педро Санчес "срамен", "незаконен" и "неморален".


Позицията на Испания обаче ще бъде изразена на предстоящата на 17-и и 18-и март среща на върха на ЕС в Брюксел от все още действащия премиер Мариано Рахой, чиято Народна партия единствена подкрепи проекта на ЕС в парламента. Ново испанско правителство така и не е сформирано все още поради невъзможност да се постигне компромис между различните политически сили в Националния конгрес.


Рахой и съпартийците му смятат, че тяхното правителство продължава да е легитимно и ще защитят в Брюксел позицията, която те смятат за правилна. Останалите депутати и партии в парламента, които са мнозинство, настояват, че това правителство изпълнява само служебни функции и няма пълномощия да взема подобни стратегически решения в разрез с волята на законодателния орган.