Задържаха грабителите на 93-годишна старица, единият е лежал 9 години

Крими

11-03-2016, 16:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Готви се мащабна инициатива заради престъпленията в малките населени места

Задържани са извършителите на грабежа над 93-годишната Дона Чернева от Ръжево Конаре, съобщиха на съвместна пресконференция от Пловдивската полиция и Районна и Окръжна прокуратура в града. Двамата мъже - 27-годишен от село Дълго Поле и 32-годишен от Ръжево Конаре, са добре познати на органите на реда. Осъждани са за взломни кражби. Единият има 9-годишна присъда за убийство, която е излежал през 2009-та година.


Двамата пребиха зверски възрастната жена в дома й във вторник вечерта при кражба на 100 лева. Телефонът на пострадалата, която е настанена за лечение в УМБАЛ "Свети Георги", е изхвърлен от нападателите в кладенец. Те са изгорили и част от шапката и ръкавиците на единия нападател, които заедно с мобилния апарат са намерени от органите на реда в хода на разследването и предоставени като веществено доказателство, съобщи зам.-директорът на ОД на МВР Пловдив Георги Георгиев. Предстои на двамата да им бъде внесена мярка за задържане под стража.


Разбит е и голям наркоканал. Задържани са 7 лица - трима пловдивчани и четирима от Перник, между които две жени. Те са се придвижвали с два автомобила, като между Пазарджик и Пловдив е трябвало да стане предаването на пратка с наркотици. При изненадващата полицейска акция са иззети половин кг хероин, вещество за разреждане на наркотични смеси и 10 г амфетамини, разказа началникът на отдел "Криминална полиция" Николай Кирков.


"Няма ръст на престъпленията в сравнение с миналата година. Зачестило е воденето на бързи производства срещу кражби", уточни районният прокурор Гергана Мутафова. Готви се провеждането на мащабна инициатива заради престъпленията в малките населени места, съобщи още тя. Под егидата на Районната прокуратура заедно с ОД на МВР ще се направят срещи с представители на Областна управа, с кметовете на общините и малките населени места, за да се изготви пълен анализ на изправността на наличните камери - държавни, общински и частни, Предвижда се и рехабилитация на уличното осветление.


От началото на годината броят на бързите производства са 260, а на делата - над 300. Само за 10 дни при съвместните акции на Пловдивската полицията и Прокуратурата са разкрити 7 грабежа и 12 кражби.