Хореографът Величка Кънчева на 80!

Добрич Лайф

12-03-2016, 14:49

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Посветиха й празничен концерт

Много приятели и нейни възпитаници поздравиха днес Величка Кънчева по случай нейната 80-годишнина. В концертната зала на  Младежкия център се състоя тържественият концерт, в който взеха участие изпълнителите от Професионален ансамбъл „Добруджа” и децата от Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа”. Хореографът получи поздравителни адреси от  кмета и областния управител. Поздравиха я  Божанка Янакиева и Здравка Георгиева.
Величка Кънчева е започнала като танцьор през далечната 1956 г. в ансамбъл „Добруджа” под ръководството на Димитър Симеонов-Острото. Заради любовта към децата и народните танци става учител в ОУ „Христо Ботев”, където нейната идея да създаде състав за народни танци среща гореща подкрепа. С този състав тя печели призови места на прегледи на художествената самодейност и възпитава децата в обич към българския фолклор.
През годините ръководи и танцовите състави на Строителния техникум и на военно-ремонтния завод „Хан Аспарух”. Работила е и със самодейци от селата Крушари, Пчеларово, Победа и Зърнево.