САЩ повдигна обвинения на мъж от Добрич за борсови манипулации

Животът

13-03-2016, 14:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Недко Недев, който има и американско гражданство, е арестуван в София и чака екстрадиция

Любопитният казус с българина, манипулирал акциите на Avon и още две компании, достигна до арест в България и обвинения по осем пункта за измами с ценни книжа САЩ, които искат екстрадицията му. Историята започна още през юни 2015 г. когато американската Комисия по ценните книжа и фондови борси (SEC) обвини Недко Недев в манипулация, като само при Avon фалшиво съобщение за търгово предложение предизвиква скок в котировките й и покачване на капитализацията й със стотици милиони долари. Тогава това дойде като изненада, най-малкото и защото името на Недев не е известно в инвестиционната общност в България.

 Сега обаче изглежда разследването, което е включвало Нюйоркската прокуратура и ФБР, е достигнало до по-конкретни доказателства, след като българинът получава обвинения за измама, манипулация и кражба на самоличност. По шест от тях той подлежи на максимум 20 години затвор, а по другите две - по още твърдо две години, които се налагат отгоре на това, което прецени съдът по останалите. Освен това може да бъде и наложена и глоба в максимален размер до 5 млн. долара.

 След официалното съобщение на американската прокуратура и българската съобщи за задържането на Недев. Според съобщението на 9 март във Върховната касационна прокуратура е постъпила молба за правна помощ от Министерство на правосъдието на САЩ и документи обосноваващи искане за екстрадиция.Освен задържането американските власти са поискали от българските претърсване на известните им адреси на територията на гр. София, за изземване на вещи, които биха били относими към воденото от тях разследване. Недев е задържан ден по късно на 10 март, като при претърсванията на три адреса са иззети компютърни конфигурации и документи.

 По информация на "Капитал" родения през 1977 г. Недко Недев е от Добрич, като е осъждан поне два пъти в България, единият - за шофиране в нетрезво състояние.

 

Двете манипулации

 

Обвиненията на американската прокуратура са, че на два пъти Недев е изградил сложни схеми за манипулации на пазара с цел лично да се облагодетелства, а в още един случай е използвал вътрешна информация с такава цел.

 Първият казус е от 2012 г. и се отнася до акциите на шоколадовата фабрика Rocky Mountain. По твърденията на SEC през юли 2012 г. той открива сметка при американски брокер чрез фирма Strategic Capital и това са първите акции, които купува. Към август Strategic притежава акции за 1.1 млн. долара. След това обаче цената на книжата започва да пада и от 14 долара достига 10.36 долара през ноември, а според обвинението Недев е натрупал 250 хил. долара нереализирани загуби и 278 хил. реализирани.

 Американската прокуратура твърди, че чрез регистриран от него мейл balifamilyoffice@gmail.com Недев се е представял за Питър Бали, като е използвал и други имена при схемата. Около 21 ноември той е станал причина Rocky Mountain да получат съобщение в гласова поща от човек представящ за Питър Бали, който твърдял, че е изпратил търгово съобщение да придобие фабриката от името на PST Capital Group. Около седмица по-късно Rocky Mountain получава писмо от PST, което твърди, че компанията е регистрирана в Лондон, а Бали е председател на борда й и предлага по 13.5 долара за акция на фабриката. Според обвинението PST никога не е съществувала и е измислена за манипулацията

 На 18 декември Недев е подал съобщение до борсата чрез системата на SEC EDGAR от името на PST. От самата Rocky Mountain пускат съобщение, че вероятно предложението е фалшиво. На 19 декември цената на акциите на компанията се покачва до 11.09 долара, а обемът на търговия се покачва с 1775%. Недев не продава акции през деня, като предположенията на SEC са, че българинът не се е възползвал е, "че вероятно цената не е скочила достатъчно".

 Другият казус с Avon е доста подобен макар и в по-голям мащаб, предвид че става дума за много по голяма и търгувана компания. Там обвиненията са, че към април 2015 г. Недев и Strategic имат инвестиция за 225 хил. долара. Тук отново на 16 април се появява регистриран мейл ptgcapitalpartners@activist.com на името Стив Кох. Пет дена по-късно с този мейл PTG Capital Partners Ltd се регистрира в EDGAR, а Стив Кох е посочен като Chief Compliance Officer. На 14 май 11:34 часа PTG подава в EDGAR съобщение за търгово предложение, което предлага 18.75 долара за акция на Avon, което е 181% премия над цената от предишния ден.

 Цената чувствително се покачва от 6.6 на около 8 долара, въпреки че около половин час след съобщението Bloomberg излиза със статия, че съобщението е фалшиво. Около 25 минути след съобщението Недев е продал, част от инвестицията си в Avon на завишените цени.

 

Българската връзка

 

Любопитен е и последният казус, за който SEC твърдеше, че също е манипулация, но сега обвинението е, че става въпрос за злоупотреба с вътрешна информация. Интересната част в него е че включва и българският застраховател "Евроинс", и собственика му - публичната компания "Еврохолд България". Става въпрос за отправеното предложение през 2014 г. да придобие бермудския застраховател Tower Group.

 Още тогава "Капитал" писа за предлаганата сделка и от "Евроинс" не отрекоха да е имало такава оферта. При обвиненията на SEC Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България", коментира, че съобщението им е било съвсем истинско. "Имахме реална оферта да придобием компанията. Тогава се чуха много мнения, че не сме имали пари, но вижте че оттогава придобихме три други застрахователя", каза той и обясни, че не познава Недев, няма такъв служител в компанията и не му е известно по някакъв начин да е свързан с него.

 Сега обаче нюйоркската прокуратура твърди, че Недев и "Еврохолд" са имали взаимоотношения по сделката, като набеденият за манипулатор е действал като външен консултант и според уговорка с председателя на борда на "Еврохолд" е щял да получи възнаграждение, ако е успешна.

 През октомври 2013 г. с вътрешна информация за планираната сделка Недев е купувал акции на Tower Grop. На 6 януари американският застраховател обявява, че е сключил сделка да бъде придобит от ACP Re за 3 долара на акция. "Тъй като Недев е вярвал, че цената ще се покачи при конкурентна оферта от "Евроинс" той предприел стъпки да предотврати сделката с ACP Re. За да реализира схемата си за търговия с вътрешна информация той е изпратил множество мейли и е провел телефонни разговори да убеди "Евроинс" да продължи със своето предложение, въпреки обявяването на друга сделка", твърди прокуратурата. Между януари и май 2014 г. той е продължил да купува акции на Tower Group и към 13 май инвестицията му е възлизала 863 хил. долара. Поради спада на цената от близо 3 до 1.67 долара той е имал нереализирана загуба за 258 хил. долара.

 Между 7 и 13 май Недев убедил "Евроинс да отправи предложение, въпреки че знаел, че липсва ключова информация, за да бъде прието предложението, като например как ще бъде осигурено финансирането на сделката. Официалното съобщение на "Евроинс" е публикувано на 13 май и предлага 3.75 долара на акция или 67% премия спрямо текущите цени. Според обвинението изказът на съобщението е почти идентичен с този от това за Rocky Mountain и Avon.

 Почти веднага след обявлението цента скача до 2.91 долара, Недев получава мейл, че прес релийзът на "Евроинс" е публикуван и започва да продава акции на Tower Group - общо 90 хил. броя с печалба около 26 хил. долара. Въпросите от инвеститори на "Евроинс" били пренасочвани към Недев. Освен това прокуратурата твърди и че през юни 2015 г. Недев се е срещал с председателя на борда на "Еврохолд", където е бил попитан директно за инвестициите му в Tower Group. Той признал за тях и се извинил.

 Официално от "Евроинс иншурънс груп" заявиха пред "Капитал": "Разкритията на американската прокуратура показват, че лицето Недко Недев се е отнесъл недобросъвестно към "Евроинс иншурънс груп" и нейните акционери. Компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу Недко Недев, в случай, че обвиненията срещу него бъдат доказани."

 Асен Христов не пожела да коментира повече по темата, като единствено заяви: "Ако някой по някакъв начин се е възползвал от информация, която е придобил от нас, то нека си носи последствията."

Източник: capital.bg