Борисов към бизнеса: Лихвите са ниски - действайте

Новините

13-03-2016, 14:43

Снимка:

Пресцентър на ГЕРБ

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Герб няма конкуренция вдясно, каза премиерът в Хасково

Всички предприемачи в България да създават работна среда и продукция, която да носи висок брутен вътрешен продукт за страната, призова министър-председателят Бойко Борисов пред над 130 представители на Предприемачи ГЕРБ, събрани днес в Хасково. „Лихвите са ниски и всеки един добре подреден бизнес може да успее във всяка една сфера. Огромни пазари са отворени – особено в хранително-вкусовата промишленост, в животновъдството, във всяка една сфера. Надявам се този призив да достигне до повече от предприемачите у нас“, каза Борисов.

Премиерът сподели, че е бил притеснен, че процедурите около

санирането

ще тръгнат колебливо. „Днес съм спокоен, защото виждам как блоковете стават истински куклички. Вече имаме градове, в които има 100% подадени документи за саниране - само малки кампании изпълняват процедурите около санирането, това е подарък и за домакинството. Сега има такъв наплив към програмата за енергийна ефективност, че сме осигурили и втория милиард. Това е подарък към обществото. Не им струва нищо на хората. Но затова не се говори“, каза Бойко Борисов.

Борисов бе категоричен, че ГЕРБ няма да отстъпи нито крачка назад за

електронното управление

„Колкото са ни важни пречиствателните станции, метрото и всички проекти, толкова важно за бизнеса и за хората е електронното управление. Електронното гласуване също“, заяви той.

Премиерът обясни подробно, че има два закона – този, по който се работи в момента и Законът за документите за самоличност. „Личната карта в момента няма електронен носител и в закона не е записано че трябва да има. А закона, който трябва да приеме парламента – 6 и 7 параграф третират, че вече в личните карти има електронен носител. Ако Комисията и парламентът върнат решението, Комисията ще се събере и ще каже, че ще бъдат приети тези два параграфа. Но, това означава да ги накарам да направят нещо, което не кореспондира с днешния закон. Затова ние казваме: за да приемем този закон, за да е юридически чист, го приемаме без тази два параграфа, но едновременно с него внасяме допълнителен текст, в който се казва, че в документът за самоличност трябва да има електронен идентификатор“, посочи Бойко Борисов. Според министър-председателя електронният идентификатор наистина улеснява живота, защото чрез това второ ЕГН може да се прави всичко. „С него може да пътуваш, да теглиш пари, ще бъдат улеснен достъпът до администрацията. Дали ще е пръстов отпечатък, зеница на окото, трябва в дебат да се намери най-оптималния вариант“, каза още Борисов.

Бойко Борисов благодари за бързата реакция на тези, които са заминали да помогнат в

лагерите за бежанци в Гърция

„Благодаря на тези, които изпратиха храни, води, палатки за отбраната и пр. В понеделник ще отидат и тирове с храни за Македония. Така, показваме максимална съпричастност към страданието на тези хора, демонстрираме хуманност. Позицията на Европейския съвет и това, което ние винаги сме защитавали като мнение, е че трябва да има конкурентоспособност на всички държави, благодарение на европейската солидарност. Само така можем да станем голяма европейско семейство - в доходи и в правила, в бизнес“, категоричен бе премиерът. Той обясни, че поради тази причина е било прието и предложението му да бъдат затворени границите. „Трябва да се минава само през официално контролно-пропусквателни пунктове и тези които влязат, които бягат от смъртта, да бъдат устроени по един нормален човешки начин. Ние харчим стотици милиони: командироваме полицаи - това са огромни пари, но България пази като отговорна шенгенска граница. След посещението на Цветанов в Австрия, вчера дойдоха вътрешният и военният министър на Австрия. Всички се впечатлени от добрата работа на България“, каза Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че се надява

споразумението с Турция

да бъде изчистено в четвъртък и петък и заяви, че никога не е говорил ултимативно. „Писмено заявих, че либерализацията на визите с Турция трябва да влезе едновременно с договора за реамнистия с България, както и Гърция. Те да поемат всички ангажименти, които турският премиер пое на Европейския съвет. Нищо не бойкотираме, но искаме едновременно да се случват нещата, за да не се породи напрежение“, посочи Борисов.

Пред предприемачите Бойко Борисов обясни, че когато ГЕРБ е дошла власт в първия мандат

усвояването на европейските фондове

е било под 1 процент. „Ние си поставихме задача да завършим периода с около 80 процента усвояване. Приключихме с по средно 99-98% усвояемост и сме на второ място по усвояване на еврофондове в Европа. Но това се приема за даденост. Това, че сега караш и си пееш от София до Хасково - все едно винаги е било така. По часове се пътуваше през селата. Миналата година го нямаше и нямаше да го има, защото беше безвъзвратно провалено“, категоричен бе министър-председателят.

„Когато ГЕРБ дойде на власт огромна част от фекални и отпадъчни води течаха в реките и в морето. Над 3, 7 милиарда са влезли в

екологията

като европрограми, което гарантира туризма и дава огромни възможности. Там, където направихме магистрали, сега като минете около тях има само заводи и фабрики. Метрото в София се ползва от 4-500 хиляди на ден. В София не протестират, че строим, защото виждат какво се случва след това. Защо преди не го направиха? Това струва много пари. Това е и огромен експертен потенциал. Северната тангента се пуска до 10дни – ще облекчи движението. Не можахме до Нова година да го пуснем, защото проектът беше спрян и върнахме над 200млн. Днес има 3 милиарда повече спестявания в банки. Ако тези пари бяха отишли в предприемачество, а не да чакате на лихви, това е един огромен оборот с над 3 процента ръст на икономиката. Над 7 милиарда сме разплатили по европейски фондови. Идват пари, обществено поръчки, държавни, общински - над 20000 обществени поръчки имаме миналата година. Спирам ги тогава, когато могат да се направят по-добре и за по-малко пари. Благодаря на медиите и на НПО, че получаваме сигнали. Ако навремето бяха спирали така обществени поръчки, сега много неща щяха да са по-добре“, категоричен бе Бойко Борисов.

Относно

задължителното гласуване,

премиерът подчерта, че насила хубост не става. „Но когато сме в коалиция с подкрепящи партии и когато един от тях настоява да бъде така естествено, че поне половината от ПГ на ГЕРБ трябва да го защитят, но аз съм против. Който иска да гласува – това е демокрацията. Парламентът мина тази точка, но когато ние настояваме за закони, важни за нашата програма, също трябва да намерим своите поддръжници. Цветанов проявява голямо търпение, за да може да се случва всичко това и затова е атакуван. Който познава отношенията в партията и в Изпълнителната Комисия на ГЕРБ, знае, че нищо от слуховете не е вярно. Прощавам им дано да им плащат добре, но е ясно че анализаторите са едни и същи. Това продължава вече десет години“, обясни Борисов.

Той благодари на парламента и лично на Росен Желязков, че не е бил избран състав на КЗК. „Тези, които го атакуват, говорят с мен и казват, че според тях Росен има прекрасни качества, но го съсипаха. Нека сега си проведат процедурата. Ние не можем повече да понасяме да се упражняват на наш гръб. Хубавите неща ги прави ние, защото сме поели ангажимент пред хората, които са ни избрали, но защо не е правено преди“, каза Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че слуховете относно конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова са абсолютни спекулации. „Няма тема, че депутатите искат да ме блокират. Цветанов е против Бъчварова и иска да и седне на стола - няма нищо такова. Няма такъв конфликт и това няма да го допусна“, заяви Бойко Борисов. Той призова всички важни решения в сектор „Сигурност“ да бъдат взимани чрез консенсус.

"ГЕРБ няма конкуренция в дясно. Курсът ни е категоричен и посоката ни е правилна. Имаме абсолютна подкрепа от евроатлантическите партньори. Няма да поглеждам нито настрани, нито назад".