Армията ни е готова да охранява границата, увери министър Ненчев

Животът

14-03-2016, 14:16

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той участва във Велико Търново в кръгла маса за националната ни сигурност

Българската армия ще участва в охраната на границата по решение на Народното събрание и е изцяло готова за това, съобщи днес във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. “Вече имах възможност да посетя няколко от пограничните райони и имам ежедневни разговори с министър Бъчварова и шефа на Гранична полиция. Имаме добро взаимодействие с институциите, извършили сме необходимата подготовка, направили сме необходимите планове и разчети, и сме дали съответните инструкции”, посочи военният министър.
Във Велико Търново той участва в кръгла маса на тема „Образователната политика на Министерството на отбраната и отговорностите към националната сигурност“, организирана от НВУ „Васил Левски“. Инициатори на форума са заместник-председателя на парламента Иван Иванов и началникът на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов.
Министър Ненчев сподели, че е получавал информация за внедряването на представители на различни терористични организации сред бежанците, които влизат в България. „Трябва да направим всичко възможно тези хора да бъдат регистрирани. Българските власти трябва да знаят и ще знаят кой влиза в България. Затова и нашите усилия са да покрием т.нар. „зелена граница“ и тези хора ако имат намерение да влизат в страната ни, да влизат оттам, от където е необходимо, защото всичко останало е нарушение на националното законодателство“, коментира министърът на отбраната.
Той информира, че вече е уведомил колегите си от  Турция, Гърция, Македония и Сърбия чрез писма, че присъствието на български въоръжени сили по техните граници не би следвало да се разглежда като заплаха, а като опит за справяне със ситуацията. Той добави, че в близките дни ще проведе и двустранни срещи с колегите си от четирите държави по този казус.
Форумът в Националния военен университет уважиха великотърновските народни представители Иван Иванов и доц. Милен Михов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спиридонов, общински съветници и представител и на местната управа.