БАН осигурява първата човешка стъпка на Марс

Общество

15-03-2016, 05:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мисията „ЕкзоМарс“ ще търси следи от живот на далечната планета

Първата човешка стъпка на Марс ще бъде подсигурена от БАН,пише в. "Труд". Единственият български научен експеримент на друга планета е част от руско-европейската мисия „ЕкзоМарс“. Той включва апаратура, която измерва на какви дози радиация ще бъде изложен бъдещ екип от хора, който трябва да бъде изпратен на Червената планета през 2030 г. Това съобщиха за Труд от Института за космически изследвания.
Българският апарат, наречен “Люлин – МО”, вече се отправи на своето седеммесечно пътуване до Марс на борда на ракетата „Протон – М“. Малко преди обяд вчера тя излетя от космодрума „Байконур“.
Основната цел на мисията „ЕкзоМарс“ е да търси следи от живот на далечната планета, обясни проф. Йорданка Семкова, ръководител на дозиметрическия блок към FREND, от който е част българският апарат.
„Люлин - МО“ ще трасира пътя на астронавтите и космонавтите към Марс, като ще определи на какви дози радиация ще бъдат изложени те. На базата на българските данни ще могат да бъдат подготвени екипировката и продължителността на полетите на човешката мисия, така че тя да издържи пътя до Червената планета и престоя на нея.
„Отсега се знае, че дозите радиация са големи и застрашават човешкия живот“, уточни проф. Семкова. По думите й българският екип очаква първите данни от Космоса да пристигнат на 4-5 април.
„Когато ракетата достигне планетата, апаратът ни няма да кацне. Ще бъде спуснат само спускателният модул на Европейската космическа агенция, който има технологични задачи.
Ще бъдат направени модели как може да се каца на планетата“, обясни още тя.
Нашият уред пък ще остане на 400 км от Марс, където ще бъдат събирани данни за наличието на метан, за който учените смятат, че ще даде отговор на въпроса има ли живот на Марс.
„След толкова години работа се вълнуваме много. Това ще е нашето върхово постижение, ако всичко е наред с излизането от орбита. Това означава, че ще имаме успешен експеримент на друга планета, посочи още проф. Семкова.