Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия

Свят

15-03-2016, 06:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това трябва да започне днес

Руският президент Владимир Путин е разпоредил изтегляне на основната част от руските военни сили от Сирия, заявявайки че руската военна намеса в голяма степен е постигнала своите цели. Това предадоха световните агенции. Според информацията, по време на среща в Кремъл с висши военни, Путин е казал, че изтеглянето трябва да започне във вторник. Президентът също така е разпоредил Русия да засили своята роля в мирния процес, за да се сложи край на конфликта в Сирия.
Говорителят на Кремъл Дмитри Песков каза, че Путин е телефонирал на президента на Сирия Башар Асад и го е информирал за решението си.
Руският държавен глава е съобщил още, че въздушната база Хемеймеем в провинция Латакия и военноморската база в пристанището Тартус ще продължат да функционират.
Освен това руската страна изразява загриженост от нарушенията на примирието от страна на подкрепяни от САЩ бунтовници в Сирия. Руското военно министерство съобщи, че руският координационен център в Сирия е имал конферентен разговор с американските си колеги в Аман относно нарушенията. Нарушенията на уговорката за прекратяване на огъня са станали в района на Кабр Набудах, в провинция Хама. Примирието започна на 27 февруари.