България зае 2 млрд. евро от пазарите при ниски лихви

Портфейл

15-03-2016, 06:48

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако не бъдат изхарчени до края на т.г., парите ще могат да се ползват за погасяване на падежиращите догодина облигации за 950 млн. евро.

България изтегли 2 млрд. евро нов дълг възползвайки се от благоприятната ситуация на международните пазари след като миналата седмица Европейската централна банка намали още лихвите си, съобщава "Капитал" като се позовава на посредници, участвали в аукциона.
Емитирани са 7 и 12-годишни облигации като интересът към тях е бил голям - поръчките са надхвърлили два пъти предложеното количество, а постигната доходност (2.13% за 7-годишните и 3.15% за 12-годишните) е ниска, което пести разходи на държавата.
Макар да бе очаквано, че ще се случи през март, предлагането на еврооблигациите започна изненадващо в самото начало на седмицата, буквално дни след решението на ЕЦБ да намали още лихвите и да увеличи покупките на облигации от пазарите и непосредствено преди заседанието на Федералния резерв на САЩ, от което също се очакват важни за инвеститорите новини.
В последния брой на вестника финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се чакат добри новини от пазара, за да се вземе решението за новия дълг като конкретно посочи заседанието на ЕЦБ и Федералния резерв.
В случай че не бъдат използвани през тази година и не се изхарчат за друго, както се случи с 2 млрд. лв. в края на миналата година, парите ще могат да се ползват за погасяване на падежиращите догодина облигации за 950 млн. евро.