Ненчев прати в "дългосрочен отпуск" шефa на "Отбранителна аквизация"

Политика

15-03-2016, 11:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Военна прокуратура проверява доставката на парашути за спецчастите на армията

Шефът на мегадирекцията "Отбранителна аквизиция" Венислав Цанов е изпратен със заповед на военния министър Николай Ненчев в дългосрочен отпуск, докато военната прокуратура провери сигналите за скандал с доставка на парашути за Специалните части на армията.
Скандалът датира отпреди 2 г., когато МО сключи рамково споразумение с българо-немската фирма "Параплекс-Брюгеман" за доставка на парашути, припомня „24 часа”.
Междувременно обаче Пентагонът обяви, че дарява на Българската армия 400 супермодерни парашута за 6 млн. долара, което автоматически обезмисли придобиването на немските. Още повече, че след проверка се оказа, че те не отговарят на редица изисквания на Специалните сили, а най-вече -че не се използват в нито една армия от НАТО. Стана ясно, че никой нито е виждал, нито е изпробвал парашутите на "Брюгеман", които впрочем се шият в пловдивското село Баня и са спечелила търга на МО с почти 2 пъти по-ниска цена от втория в класирането.
Въпреки очебийните факти, дни, след като договорът с Брюгеман е прекратен, МО сключва договор за доставка на част от предвидените немски парашути. Предполага се, че зад тази самодейна акция стои Венислав Цанов. Въпросните парашути бяха пратени за изпитания в бригадата Специални сили. Оттам съобщиха, че моделите с кръгъл купол са показали редица дефекти.
Името на Венислав Цанов бе замесено и в скандала със зам.-военния министър Орхан Исмаилов, който се обяви против сливането на двете мегадирекции в МО - Отбранителна аквизиция и Инфрастрктура на отбраната и подчиняването им на Цанов.