41 ВУЗ-а приемат с матура

Общество

16-03-2016, 06:23

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Приемният изпит остава традиция за някои направления, които обучават в регулирани професии - право, медицина, фармация, архитектура и др.

Матурата ще бъде вход за 41 от 51 университета у нас тази есен. Това показва справка на просветното министерство за акредитираните висши училища, които през 2016 г. ще признават резултатите от държавните зрелостни изпити в кандидатстудентските си кампании. 10 са вузовете у нас, при които задължително трябва да се положи изпит поради различни специфики на висшето училище, пише в. "Сега". Такива са училищата по изкуствата - Националната художествена академия, Националната музикална академия, НАТФИЗ, Театрален колеж "Любен Гройс", както и Американският университет в България, НБУ, Военната академия "Г. С. Раковски", Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, Висшето училище по застраховане и финанси и Висшето училище по мениджмънт във Варна. Останалите университети ще приемат изцяло или частично по оценки от матурите.
Приемният изпит остава традиция за някои направления, които обучават в регулирани професии - право, медицина, фармация, архитектура и др. В Софийския университет седем от общо 104 специалности все още не използват оценките от матурите вместо изпит. Освен регулираните тук се включват още международни отношения и специалностите във факултета по журналистика и масова комуникация. В УНСС също се изисква приемен изпит, но при незаети места след 3-то класиране се прави последно 4-то класиране, при което матурата може да бъде вход за някои специалности. В Техническия университет в София с оценка от матурата по български може да се кандидатства за повечето специалности, но без приложна математика и инженерен дизайн. В УАСГ за кандидатстващите архитектура е задължителен приемният изпит по математика.
Над 2/3 от университетите имат специалности, при които конкурсният изпит остава. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" например матурата не важи за психология, международни икономически отношения и др. Приемен изпит е нужен за следване на национална сигурност във Великотърновския университет, на инженерен дизайн, ландшафтна архитектура, горско стопанство и др. - в Лесотехническия, на пожарна и аварийна безопасност - в Академията на МВР. ЮЗУ има собствени приемни изпити за педагогика, актьорско майсторство и др., а Шуменският университет не признава матурата за приложна лингвистика, теология, социални дейности и др.