Съветници против рязането на пари за допинг

Мисия Бургас

16-03-2016, 12:19

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Според тях не е справедливо повторно да се наказват спортистите

Общински съветници не са съгласни с предложението на колегата им Антон Коджабашев, който иска спортни клубове, чийто председател, член на Управителен съвет или треньор, за които със съответен акт е доказана употреба на допинг, да бъдат оставени без финансово подпомагане от общината. Целта на Коджабашев е да бъдат предпазени подрастващите от употребата на опасни и забранени медикаменти, които увреждат здравето. Съветниците обаче заявяват, че е не е справедливо повторно да се наказват спортистите, лишавайки ги от право на финансиране. "От една страна веднъж вече са наказани с лишаване от състезателни права и след като са изтърпели наказанието си, не е редно да ги наказваме повторно. Това е несправедливо", заяви Пеньо Мечков по време на заседание на постоянната комисия по туризъм. Известна доза лобизъм видя в това негово несъгласие съветникът Ангел Божидаров. Той и Калчо Белов, който е председател на постоянната комисия по спорт, подкрепиха предложението на Антон Коджабашев. Други четирима гласуваха  "против", а председателят на комисията Живко Табаков се въздържа. Така комисията по туризъм отхвърли предложението на Коджабашев.
По информация на BurgasNews настроението в другите комисии по темата също е нееднозначно. Съдбата на финансирането на клубовете с доказана употреба на допинг ще се решава за втори път на сесията на 29-ти март.
Можем да кажем, че предложението на Коджабашев съвпада с политиката на държавата. Според новата инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2016 г., при нарушаване на антидопинговите правила уличените ще бъдат лишени от премии.