Създадоха инициативен комитет за откриване на гроба на Иван Хадживълков

Добруджанци

17-03-2016, 11:20

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

За председател бе избран кметът на Добрич Йордан Йорданов

Учредителна среща на инициативния комитет, който ще търси гроба на добруджанския възрожденец Иван Хадживълков се проведе вчера  в Добрич.

Тринадесет члена  се включиха в инициативния комитет. Това са  архиерейският наместник отец Иван Дойчев,  уредникът от отдел "Възраждане"  на РИМ - Добрич Надежда Иванова, директорът на РИМ - Костадин Костадинов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, главните редактори на  в-к "Нова добруджанска трибуна" ,в-к "Добруджанска трибуна",  радио "Добруджа", Дарик радио, Медийна група "Добрич", и на сайтовете "Подиум" и „Бележник”. В инциативния комитет участват и двама от родствениците на  Иван Хадживълков  – Тодор Георгиев и Иван Киряков.

На учредителното събрание за председател бе избран  кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той получи мандат да представлява комитета пред всички институции, които трябва да дадат разрешение за извършване на проучвания за гроба на Иван Хадживълков.

Взето бе решение да бъде  открита и дарителска сметка, в която ще се събират средства за предстоящите дейности. Всяка година около 1 ноември – Денят на народните будители ще бъде отслужвана панихида в памет на Иван Хадживълков.

Кметът Йордан Йорданов предложи портретът на Иван Хадживълков да попълни галерията от снимки на кметове и председатели на Общинския съвет, подредена в сградата на общината, тъй като той е бил и 10 години председател на българската община в града.

Инициативният комитет се обръща с апел към гражданите, които разполагат с архивни снимки на църквата "Свети Георги", правени до средата на 20-те години на миналия век, да предоставят фотосите на музея. Целта е с помощта на снимките да бъде локализирано мястото, където е бил заровен Иван Хадживълков.

Припомняме, че Иван Хадживълков е най-интелигентният и влиятелен добричлия през 19 век. Умира през 1895-та на впечатляващите 125 години. В знак на изключителна почит неговите съграждани го погребват в двора на църквата "Свети Георги", на четири крачки от входа на храма. През 1929-та година обаче, румънски свещеник нарежда да бъде заличен гробът на легендарния ни възрожденец. Махнат е кръстът, а надгробната плоча е унищожена. После румънците застилат мястото с плочки. В историческия  музей  на Добрич има категорични и безспорни документи, подписани навремето от очевидци, че костите никога не са вадени.