В Добричко се произвежда около 35 на сто от пчелния мед

Мисия Добрич

17-03-2016, 17:28

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огромен интерес към "Пчеломания" (фоторепортаж)

Хладният март може да намали популацията на пчелите

В Добричкия регион се произвеждат около 35 на сто от пчелния мед в страната, а регистрираните пчелни семейства достигат близо 56 000, по данни на браншовата организация.

В топлата зима пчелите събираха прашец,но хладният и дъждовен март може да намали популацията им, съобщипред журналисти днес координаторът за Добричка област на националната браншова организация "Български пчеларски съюз" Стойчо Стойчев. По думите му през необичайния с високите температури февруари цъфналият дрян и леска са привлекли пчелите на паша. Вече разцъфтяха и сливите и касиите,но няма млади пчели и пчелните семейства престанаха да събират нектар.
За първи път в пчеларския бранш преживяваме толкова топла зима, коментира Недялка Михова, която е сред носителите на приза "Пчелар на годината" в Добричка област и произвежда мед повече от две десетилетия.Михова се опасява,че след много активното състояние през зимата пчелите ще се "амортизират" и ще започнат да загиват.
Добивът на мед в Добричкия регион през миналата година достигна 28-30 килограма от пчелно семейство, посочват от "Български пчеларски съюз". Колко ще заработят през новата стопанска година медоносните насекоми засега пчеларите не се наемат да прогнозират.