"Кушлев" иска имущество за 2 млрд. лв. от Цветан Василев

Вече са запорирани активи за 1 428 097 218 лв.

Банкерът Цветан Василев, семейството му и свързани с него фирми имат незаконно имане за 2 203 445 038,59 лв, пише "24 часа".

Комисията за отнемане на незаконно имущество, известна като “Кушлев”, е поискала конфискацията му. Делото е внесено в Софийския градски съд на 29 февруари, съобщи на специална пресконференция в четвъртък шефът Пламен Георгиев.

Вече са запорирани активи за 1 428 097 218 лв. на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ.

“Това е реално имущество и ако съдът уважи иска ни, то ще бъде реално отнето”, каза още Георгиев.

Блокирани са имоти у нас за близо 96 млн. лв. В София са запорирани четири апартамента, подземен гараж, две паркоместа, административната сграда на КТБ, 4 парцела в регулация, два гаража, два склада, 4 ателиета, жилищна сграда с площ 691 кв. м., гараж с работилница и градински павилион.

Цветанов не може да продаде също вилата си с барбекю, гараж и открит плувен басейн в Созопол, както и поземлен имот там, апартаментите си във Варна и Царево. Запориран е и имотът му в Швейцария за близо 48 млн. лв.

Банкерът не може да тегли 11 392 601 млн. лв. от сметки. Запорирани са му и три мерцедеса за малко над 1 млн. лв.

Блокирани са още дружествени дялове във фирми на стойност 139 173 403 лв., акции в търговски дружества в размер на 588 281 191 лв.

Запор е наложен и върху 288 картини и 190 ценни монети, открити и иззети от централата на КТБ. Те са за над 1,7 млн. лв. Блокирани са и вземания от продажба на имущество.

Цветанов няма достъп и до няколко банкови сметки в Швейцария, запорирани от местен съд по молба на комисията “Кушлев”. Засега не се знае колко са парите в тях. Това ще стане ясно по време на делото за конфискация в СГС, ако швейцарският съд свали банковата тайна. Георгиев се надява, че няма да има проблем, след като същият съд е разрешил налагането на запора.

Случи ли се, това ще доведе до увеличаване на незаконно притежаваното от Василев имущество и съответно конфискация на по-голямо имане. По същия начин стои въпросът и с имота на банкера в Швейцария - комисията го е оценила на над 48 млн. лв. Това е сумата, за която е придобит, и инвестираното в ремонти, но пазарната му цена може да е по-висока.

За разликата от над 775 млн. лв. между незаконните 2,2 млрд. лв. и обезпечените 1,4 млрд. лв.

Георгиев обясни: “Тези пари не ги намерихме, може да се предположи, че са “спасени”. Много сме “обезоръжени” - комисията няма право да извършва претърсване и изземване, да снема обяснения. Ако не бяха другите институции - прокуратурата, ДАНС, правосъдното министерство, нямаше как самостоятелно да си свършим работата”.