Офшорни фирми ще могат да имат общо до 10% дял в ключови компании

Портфейл

18-03-2016, 07:10

Снимка:

capital.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В момента има забрана за участие на такъв тип компании в обществени поръчки, концесии, приватизационни сделки и др., но Брюксел плаши с наказателна процедура

Когато две или повече дружества, регистрирани в офшорна зона, искат да имат дял в дружества в ключови сектори или в компании, които участват в обществени поръчки, общият им акционерен дял в тях не може да надхвърля 10%, пише в. "Капитал". Тази промяна в т.нар. Закон за офшорките прие на второ четене парламентарната бюджетна комисия без дебати в сряда. Тя е предложена от депутатите от Реформаторския блок от квотата на ДБГ Димитър Делчев, Настимир Ананиев, Бойка Маринска, Димитър Танев, Антони Тренчев и Найден Зеленогорски. В момента има забрана за участие на такъв тип компании в обществени поръчки, концесии, приватизационни сделки и др. Тя бе въведена от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев и е в сила от началото на 2014 г. Тогава беше обявено, че целта е да се разкрият действителните собственици на компании в ключови сфери - банки, печатни медии, застрахователни и пенсионни компании, мобилни и хазартни оператори, спортни клубове, социологически агенции.
Наложи се обаче законодателството да бъде променено отново, тъй като Брюксел предупреди, че то е твърде рестриктивно и може да започне наказателна процедура.
На първо четене бе приет праг на участие на една офшорна фирма до 10%. "Това позволява да имаш 11 фирми по 9% и така да имаш 99% от дружеството и ти да притежаваш анонимно ключово дружество, примерно банка в България", заяви пред "Дневник" единият от вносителите, Антони Тренчев. Според него особено важна ще е промяната и за обществените поръчки. По думите му спрените от премиера Бойко Борисов поръчки през последните седмици са добро решение, но трябва принципно да се реши въпросът със съмненията в собствеността на фирмите, които кандидатстват.
Другият вносител Димитър Танев посочи, че и в момента имало ограничения, но е било написано в закона "когато две или повече дружества са под контрол на офшорка или едно от тях контролира другите дружества". "На офшорката как ще разбереш кой е собственик и я контролира? Този текст не може да се приложи и се дава възможност цялото дружество да е под контрола на офшорки", посочи той.