Президентът Плевнелиев призова за формиране на нови национални цели

Политика

18-03-2016, 10:52

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Все още няма видими резултати в ефективното правосъдие и борбата с корупцията, посочи държавният глава

За формирането на нови национални цели, които да мобилизират българските институции и общество, призова президентът Росен Плевнелиев, в обръщение към 43-ото Народно събрани по повод резултатите от приключилия традиционен месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии,. „Такива цели могат да бъдат изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване на модернизацията в страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на Европейски енергиен съюз на Балканите и др. Според държавния глава още през тази година трябва да започне дебатът и началото на подготовката за националната програмата за развитие „България 2030” . Той изрази удовлетвореност, че политическите партии са обединени в оценката си за рисковете, които води след себе си миграционната криза, и не търсят тясно партийни дивиденти.
Успехите
Като успехи президентът отбеляза приетия пакет закони в сектор „Сигурност”, усъвършенстването на пенсионния модел в посока на финансово стабилизиране на пенсионната система и подобряване на адекватността на пенсиите. „За първи път Здравната каса не е на минус, а НЕК видимо се оздравява”, кза Плевнелиев. Той определи приетия Закон за училищното и предучилищното образование, като „най-смисления национален приоритет”. Според него, през изминалата година е направен и значителен прелом в енергетиката. „Работим ефективно по националните приоритети за енергийна ефективност, диверсификация и либерализация. Законодателната и изпълнителната власт направиха значителни стъпки, които вече дават резултати. Либерализацията на енергийния пазар в страната се случва с бързи темпове”, категоричен бе държавният глава. По думите му, над 250 000 българи са се включили в Националната програма за енергийна ефективност, а хиляди граждани вече усещат реалния ефект, чрез значително по-ниските сметки за ток. „Благодарение на Националната програма за енергийна ефективност, за първи път в българската енергетика ще спечелят не олигарсите, а стотици хиляди българи”, каза още президентът.
Без видим резултати
„Говорим, че ефективното правосъдие и борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати все още няма. Имаме изключително ниско доверие на гражданите в системата, над 90% от гражданите нямат доверие в правоохранителните органи”, каза по тази тема Плевнелиев. Като стъпка напред той посочи приемането на актуализираната Стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт, но . извършените промени в Конституцията определи като недостатъчни. „През последните години реформата в правосъдието бе сведена основно до писане на мерки и отчети, в отговор на препоръки на Европейската комисия. Ако виждането ни за съдебната система е да отиграваме ситуацията от доклад до доклад, няма да постигнем резултат. Съдебната система е тази област, която ни показва колко е важно законодателните и изпълнителните решения да бъдат взимани чрез интегриран подход”, посочи още президентът Плевнелиев.
България работи за европейското единство,
 защото ЕС е съюз за мир и правила, а не за тяснонационални интереси и еврофондове, подчерта още президентът По негова оценка „България е добре позиционирана в международните отношения. Той определи външната ни политика като принципна и балансирана. „За последните 4 г.износът ни към страните в Югоизточна Европа се увеличи с 50% - до 9 млрд. евро. Никога досега добросъседството и сътрудничеството между държавите в региона не са били толкова решаващ фактор за положителното развитие”.
Предизвикателствата, пред които сме изправени, навяват спомени за отминали времена, в които не принципите, а интересите са определяли действията на международната сцена и отбеляза, че в 21 век трябват нови идеи, базирани на научените уроци от историята