Плевенската полиция разследва поредната ало измама

Възрастен плевенчанин дал 3500 лв. за радиатори

На 17 март в 13:55 часа в Първо РУМВР – Плевен е постъпил сигнал от плевенчанка за извършена телефонна измама. Жената е обяснила, че съпругът й 79-годишен се е доверил на непознат, който го потърсил на домашния им телефон и се представил за близък. Поискал заем в размер на 5 хиляди лева за закупуване на маслени радиатори. В разговора плевенчанинът склонил да му даде 3 500 лева.

Парите били предадени пред жилищния им блок в Плевен на булевард „Русе“ на мъж, представил се за служител от известна верига магазини за електроуреди. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 209 ал.1 от НК. По случая е сезирана прокуратурата и работата продължава.

МВР препоръчва: По никакъв повод не давайте пари на непознати; В случай на получено телефонно обаждане, опитайте веднага да се свържете със своите близки. Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами

Съвети към гражданите: По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога; Не се доверявайте на непознати лица; Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането; В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.; Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.