Пет години затвор за бивш кмет на Исперих

Крими

18-03-2016, 15:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

За опит за убийство

По протест на Окръжната прокуратура в Разград, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна, съдът осъди на пет години лишаване от свобода бивш кмет на Исперих за опит за убийство и престъпление против реда на управлението

По протеста на Окръжната прокуратура в Разград, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна, днес състав на Варненския апелативен съд призна за виновен в опит за убийство на горски стражар и деяние против реда на управление бившия кмет на Исперих Бейсим Шукри. 48-годишният мъж ще изтърпява наказание лишаване от свобода от пет години при първоначално общ режим, съобщават от Апелативния съд във Варна.

В съдебно заседание днес, 18 март 2016 г., образувано по протеста на Окръжната прокуратура в Разград и въззивна жалба на защитата на подсъдимия Шукри, в открито съдебно следствие, при което бяха разпитани поемни лица, състав на Варненския апелативен съд постанови нова присъда. С нея Бейсим Шукри беше признат за виновен по двете обвинения на Окръжната прокуратура в Разград за опита за умишлено убийство и за деяние против реда на управление – престъпления по член 116, ал. 1, т. 1, пр. 1, във връзка с член 115, във връзка с член 18, ал. 1, и по член 269, ал. 1 от Наказателния кодекс. За опита за умишлено убийство Шукри бе осъден на пет години лишаване от свобода при първоначално общ режим, а за употребата на сила и заплаха с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функциите му – на три години и половина лишаване от свобода. Подсъдимият Бейсим Шукри ще изтърпява най-тежкото наказание, а именно пет години лишаване от свобода.

През миналата година Окръжният съд в Разград произнесе оправдателна присъда за опита за убийство на горския стражар и призна подсъдимия за виновен само за престъпление против реда на управление. Последва протест на Окръжната прокуратура в Разград  пред Варненския апелативен съд, който върна делото за ново разглеждане в Окръжния съд в Разград поради допуснати процесуални нарушения.

При повторното разглеждане на делото срещу Шукри в Разградския окръжен съд той отново е оправдан за опита за убийствои е признат само за виновен по член 270, ал. 1, който е по-леко наказуем от закона. С последвалия нов протест на Окръжната прокуратура, който днес се поддържа от прокурор в Апелативна прокуратура във Варна, се стигна до ефективната присъда, която подлежи на касационен контрол.

На 23 февруари 2013 г. след 17, 30 часа тогавашният кмет на Исперих отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство „Воден Ирихисар“  в землището на село Йонково. Застанал на позиция на направено чакало върху дърво. За предстоящия бракониерски лов ловните надзиратели имали предварителна информация и били изпратени в стопанството, за да го предотвратят. Шукри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил „Стой на място. Горска стража!“ Въпреки предупреждението, Шукри произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу  горския стражар П. Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението.

По иззетата маскировъчна шапка в стопанството е открит ДНК- материал, който показал пълно съвпадение с ДНК- профила на подсъдимия. Иззетият уред на нощен прицел, марка Дипол“, също уличил бившия кмет в извършените престъпления, както и откритите гилзи, изстреляни от ловната му карабина, която се води на негово име в служба КОС на МВР. От направената съдебно-техническа експертиза телефонът на Шукри е локализиран по време на престъплението в района на ловното стопанство. Съдебномедицинската експертиза доказва безспорно, че получените травматични увреждания на подсъдимия са при падане от чакалото на дървото.