Тед Кочев се срещна с кмета на София, малко преди да стане български гражданин

София Лайф

18-03-2016, 19:09

Снимка:

Столична община

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Холивудският режисьор се надява скоро да снима филм в столицата

"София се е превърнала в невероятно красив град и нямам търпение да започна да снимам тук." Това написа в почетната книга София Тед Кочев на среща днес с кмета на Йорданка Фандъкова.

Малко по-късно днес холивудският режисьор, роден в Канада, стана официално български гражданин. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева връчи днес удостоверение за наличие на българско гражданство на холивудската легенда Тед Кочев, съобщиха от министерството на правосъдието.

Легендарният режисьор с български корени Тед Кочев е специален гост на провеждащия се в момента ХХ София филм фест. Той е носител на "Златна мечка" в Берлин, има две номинации за "Златна палма" в Кан и една за "Оскар". При откриването на фестивала Тед Кочев получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството.

Радвам се, че е софиянци в рамките на "София филм фест" могат да се срещнат с известни личности като режисьорът с български корени Тед Кочев. Важно е, че той има планове да снима в София, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Тед Кочев заяви, че иска да снима игрален филм в София за Цар Борис Трети и спасението на българските евреи. България е единствената държава, която е спасила евреите и това трябва да се знае по света. Кочев каза, че е завършил сценария за филма.

Известният режисьор изрази впечатленията си от София като много променен и красив град. По думите му в София се виждат красиви паркове. А София филм фест е "страхотен фестивал", заяви също Кочев.

На срещата присъстваха и съпругата на Тед Кочев Лийфън Чънг, председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет Малина Едрева и директорът на "София филм фест" Стефан Китанов.

София е домакин на Международния филмов фестивал "София Филм Фест". Изключително смe горди, че Столична община е домакин и патрон на едно от най-значимите събития, с безспорно международно признание, включени в Културния календар на града. Събитие, което София споделя с други български градове. Фестивалът е важен за утвърждаването на столицата като творчески град на киното на ЮНЕСКО, каза Фандъкова. София стана част от мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО през 2014 г.