Източват опасен язовир над Априлци

Животът

19-03-2016, 09:05

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

При авария водата може да залее половината град

Държавната агенция "Метрологичен и технически надзор" разпореди в предписание изпразване на язовир "Черешов дол" в гр. Априлци, съобщиха от областната администрация в Ловеч. След проверка на обекта на 24 февруари т.г. представител на ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" към Агенцията и представител на РД ПБЗН в Ловеч, стигнали до заключение, че е опасен. Водоемът с площ от около 15 дка и приблизителен обем от 50 000 м3, трябва да бъде източен в срок от два месеца.

Строен от някогашното АПК в града, понастоящем той е без собственик. При земеразделянето в средата на 90-те години, на бившите собственици на земята неправомерно били издадени скици. Становището на юристите от Областна администрация е, че няма пречка язовирът да бъде актуван като общинска собственост, но досега това не е направено въпреки усилията на областният управител.

Без правно основание водоемът през последните години се стопанисвал от местно ловно-рибарско сдружение, което наблюдавало водния обем и почиствало язовирната стена. От сдружението били осигурили и възможност да се изпуска вода от езерото чрез поставяне на тръба и спирателен кран.

Проверката обаче констатирала, че състоянието на язовира не е добро. Преливникът е увреден, а изпускателят не работи. По информация на служител от общината шахтата на изпускателния кран в езерото е дори бетонирана. Има съмнения за просмукване на вода през стената. Язовирът е опасен, тъй като се намира непосредствено над град Априлци и при скъсване на стената може да залее част от града, категорични са експертите.

Списъкът на потенциално опасните язовири в област Ловеч последно е актуализиран през април 2015 г. и в него попадат 25 обекта. От тях единствено язовир "Черешов дол", е с неустановена собственост, останалите са общински или държавни, като държавните са стопанисвани от "Напоителни системи" - Плевен.