"Най-бързото” магаре в Симитли - атракция на кушиите край Крупник

13 конe и техните стопани взеха участие в традиционните конни надбягвания

13 конe и техните стопани взеха участие в традиционните конни надбягвания, организирани от община Симитли за поредна година на Тодоровден, съобщи simitli.info.
В надбягванията най-бърз бе 22-годишният Петър Траянов с неговата Лиза. Буйният нрав на животното не даде и метър преднина на останалите. След нея останаха Здравко Илиев на второ място и Мариан Стойнев с красавицата Норбек. Хубавото време докара стотици  жители на общината и тази година в местността „Беглико”за  зрелището с конски сили. На празника присъстваха кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите - Полена, Крупник и Черниче и много гости.
В състезанието по теглене на товар в лека категория Асен Лазаров и неговият кон бяха първи, като в каруцата бяха натоварени 600 килограма товар. Втори остана Венцислав Емилов, а трети Илиян Заеков. Общо 500 килограма фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория. 
В тежката категория конят на Любен Илиев от Полена  грабна приза за теглене на товар. След него се наредиха Георги Рълев и Стефан Борисов. Над 700 килограма фураж и жито получиха конете в тази категория като награда.
При награждаването бяха отличени най-малките участници в тегленето - братята от Симитли Георги и Стоян Попови и единственото момиче, осмелило се да се състезава сред всички мъже, 16-годишната Мария Далева от Симитли.
Награда за принос на традиционните кушии получи Димитър Димов, който 21 години помага за осъществяването на празника. Най-атрактивен участник бе Борислав Борисов, който се появи с кон, впрегнат на собственоръчно направена двуколка. За най-гиздав бе отличен конят на Иван Стойнев. 
Атракция на състезанията също беше и Марио Димитров от Черниче, който участва в трите състезания с „най-бързото” магаре в община Симитли.
Преди състезанията отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия, благословиха стопаните на чифтокопитните, захраниха животните.
Кушиите на Тодоровден се превръщат в празник не само за стопаните, но и за жителите на близките села. Бронзовият медалист в надбягванията Мариан Стойнев развя трибагреника, яхнал грациозната Норбек в знак на българщина.