Първите плажове без цигарен дим

И дори не са предвидени палатки за пушачи

Прехвърляни между различни министерства, предизвикващи скандални новини и протести на природозащитници и свободно къмпингуващи, пораждащи недоволство на инвеститори, концесионери и хотелиери, основна надежда за поминък на местните хора, претъпкани с чадъри и шезлонги, отрупани със сергии, подвикващи търговци и аромат на долнопробна храна, огласяни от чалга и “тупси-тупси”, скъпи, пренаселени и мръсни. Що е то ли?  Нашите морски плажове, пише shash.bg.

И докато ние тук още не можем да намерим правилната и справедлива за всички регулация в три страни-членки на Европейския съюз вече се налага нова тенденция – плаха, но облечена в нормативни актове, гарантираща свобода на местните власти за прилагане, скрепена с консенсус между местна общност, бизнес, туристи и държава. Да, да, вече в Европа имаме плажове без цигарен дим. И в трите локации “забраната” е въведена пилотно, за да не внесе внезапен стрес сред туристите, а и да бъде изпитана за приложимост – като се въвеждат правила и забрани, могат ли да бъдат скрепени с подходящ и ефективен контрол или санкции и колко строга трябва да бъде самата забрана.

Великобритания

Литъл Хевън (Малкият рай – англ.) в Пемброкшиър, Западен Уелс, въвежда забраната за пушене, включително на електронни цигари, за срок от една година. Тази година плажът отвори с предупредителни знаци и табели след проучване, направено от социологическата агенция YouGov, което показва, че 54% от респондентите искат забраната да бъде въведена и на открити обществени пространства като паркове и плажове.

Властите в Уелс промотират забраната засега като доброволна и обещават, че няма да бъдат налагани глоби в пилотната година, но по-скоро се опитват да възпитат нова плажна култура с отговорност към природата, децата и младежите, която да бъде наложена впоследствие.

Мотивите на местните власти са сериозни. “В Уелс всеки ден 30 деца и младежи започват да пушат и половината от тях ще пушат до живот – трябва да вземем мерки сега. Знаем, че младите хора се влияят от поведението на възрастните и денормализирането на пушенето, като нещо което се прави на плажа, ще помогне за невъзприемането на този навик”, споделя Джейми Матюс от организацията “Действия срещу пушенето и за здраве”. “Уелс има едни от най-добрите плажове в Обединеното кралство. Забраната за тютюнопушене ще има огромен ефект в намаляване на замърсяването им – цигарените фасове е отпадък №1 в света”, допълва Матюс.

Стартът на пилотния проект е даден на 9 март – Националния ден против тютюнопушенето от 35 деца от началното училище градчето, чийто жители се надяват, че то ще остане един малкък рай.

Испания

Санта Еулария е третия по големина курорт на парти-острова Ибиза. Ибиза, където се изсипва цяла Западна Европа в търсене на безуморен купон, сваляне на всички задръжки и бягство от правилата. Е, от ноември 2015 общинският съвет взема решение да забрани пушенето на плажа.

От местната власт считат, че курортът, известен като културен и гастрономичен център на острова, привлича повече семейства с деца, които търсят една по-тиха и по-чиста ваканция.

Освен диверсификация на туристическия поток общината цели да превърне мястото в екологично отговорна дестинация, тъй като изследвания показват, че фасовете от цигари се разграждат за 10 години, като при разграждането освобождават множество токсини.

Италия

Италия – страната, в която нищо човешко не е чуждо и в една нецензурна поговорка за красотата на живота присъства “una bella cigaretta”, е пионер в инициативата за плажове без тютюнев дим. Всичко започва през 2011 г., когато община Сан Микеле ал Таляменто, под чието управление е най-дългата плажна ивица в Италия – Бибионе (9 км) прави две проучвания за нагласите на местните жители и туристите към пушенето на плажа. Оказва се, че повечето анкетирани предпочитат галенето на морския бриз пред никотиновия полъх. И затова инициативата получава името “Дишай морето”, която намира подкрепата и на Световната здравна организация, италианското Министерство на здравеопазването и редица здравни и екологични организации.

В продължение на две години местната власт и гражданското общество провеждат информационна кампания и поетапна забрана на тютюнопушенето на плажа. Въвеждат се тестови зони за непушачи, монтират се множество пепелници и прозрачни контейнери за събирането на угарките, табелите “Дишай морето” осяват втория по-посещаемост плаж на Италия. В този период установяват, че угарките представляват 27% от плажния отпадък. За известно време пушенето е разрешено само под собствения ви чадър със задължението да се събират фасовете. Глоби са предвидени и обявени, но не са цел на общината. Целта е да се изгради самосъзнание за спазване на правилата, гражданска ангажираност и уважение към природата и околните плажуващи.

И целта е постигната. От май 2014 Бибионе официално е обявен за плаж без цигарен дим. Без протести, без наказания – с уважение и взаимно разбиране, с мисъл за хората и природата, с цел устойчив и здравословен туризъм.