Цонко Цонев: Чернев пиеше лекарства, но не се оплакваше от заболяване

Беше луд рокаджия

Павел взимаше някакви лекарства, но не ми е казвал за какво. Той беше мъжкар, не се оплакваше и не мрънкаше - имаше един лаф, който много ми харесва: “Тарикат мъж не писка.”

Това разказва бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който е бил състудент в СУ с Чернев, пише "24 часа". След приятелството отпреди 30 г. пътищата им пак се пресекли, когато Чернев станал депутат. “Идваше често в Каварна на фестивалите - беше луд рокаджия”, казва Цонев.

Павел рядко пиеше алкохол, пушеше пури, категоричен е той. Последно се видели с него, Ернестина Шинова и Андрей Слабаков миналата година в мидената ферма. “Запознах го с английския актьор Гай Синър, който играе лейтенант Грубер в “Ало, ало”. Беше фен и на “Калиакра” (Каварна), идваше на мачове. Като участва в “Биг Брадър”, го защитавах. Харесваше село Българево и беше голям приятел на кмета Георги Геортиев. Харесваше гагаузите. Беше националист, но имаше и много приятелства от други етноси”, описва го още екскметът. Често ходел в ромския квартал на Каварна, завързал приятелства там, давал града за пример за успешна интеграция на малцинствата. “Казваше всичко, както го мислеше”, добавя той за приятеля си.

Преди време Чернев разказа пред журналисти, че от 14 години живее в страх да не го удари инфаркт - тогава получил дискова херния и му предписали “гадни лекарства”, за едно от които после с ужас научил, че е спряно от продажба заради страничните ефекти. Заболяванията му се отключили след шока, който преживял, когато навръх рождения си ден на 10 юли 2000 г. научил, че баща му е починал. Оттогава не е празнувал рождения си ден. Този стрес, както и ужасът, че е възможно гълтаните хапове да му докарат внезапен сърдечен удар, го сломили и довели до качването на много килограми от бившия спортист.