Полицията спира колите към Карандила за Първа пролет

Животът

21-03-2016, 15:07

Снимка:

Архив

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Над 5 хиляди роми атакували парка със скари и барбекюта миналата година

Специални мерки за осигуряване на ред и безопасност в района на „Пътническа въжена линия “Сливен-Карандила” в природен парк „Сините камъни” на 22 март - Първа пролет предвижда полицията в Сливен.

През последните години се забелязва трайна тенденция представители на ромските общества в Сливен да празнуват „Първа пролет” в района пред и около „Долна лифтена станция” в местността „Карандила”, в природен парк „Сините камъни”..

Анализът на полицията за празненствата на 22 март 2015 година показва, че на посоченото място тогава са се събрали над пет хиляди души. Те са пристигнали с личните си автомобили или с транспорт, осигурен от собственици на микробуси от кварталите „Надежда”, „Комлука” и други райони на града.

Пристигащите са се разположили в района на природния парк по групи и семейно, като до всяка група е имало запалено барбекю, скара или огън. След запълване на пространството около района на лифтената станцията, пристигащите са се разполагали в посока местността „Тютюнлюка”.

Ситуацията, възникваща заради грубите нарушения от страна на празнуващите групи е обсъдена на работна среща при кмета на Община Сливен с присъствали и ръководителите на РСПБЗН, ДГС, РДГ, ОДБХ, ТД НАП.

Към настоящия момент в РУ-Сливен не е постъпвала информация за предстоящо провеждане на такова събитие, за негов организатор или инициатор, съобщават от полицията, но въпреки това предупреждават „превантивни мерки за недопускане на нарушения, извършени през 2015 година“. В опазването на обществения ред ще бъдат ангажирани 36 полицейски служители, като и един автомобил и инспектори на РСПБЗН-Сливен. Целта е опазване на обществения ред и спокойствието на живущите в района граждани, осигуряване на свободно придвижване и достъп на туристи за ползване на въжената линия, недопускане извършването на правонарушения, престъпления и на хулигански прояви, спазване на забраната за палене на огън, барбекюта и грилове, недопускане на нерегламентирано сечене на дърва и клони, опазване на горския фонд, опазване на района от замърсяване и пожари, осигуряване на безопасност на движението на МПС и ППС.

От ранните часове утре полицейски служители ще спират достъпа на граждани с МПС и ППС към района на долна лифтена станция. Те ще предупреждават пристигащите граждани за забраната за палене на огън, барбекюта и грилове в района, за забраната за употребата на алкохол на обществени места и за изхвърляне на отпадъците на определените за целта места. Ще следят за недопускане стоварването и внасянето в района на природния парк на скари, барбекюта, грилове, газови и други горелки, газови бутилки с втечнен газ и други горими и запалими течности и материали и средства за палене на огън.