Отлагат размяната на бежанците с 15 дни

Свят

22-03-2016, 11:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕС не е готов да започне прилагането на споразумението с Турция

Поне до 4 април няма да се прави договорената между ЕС и Турция размяна на имигранти за бежанци. Причината е липса на техническа готовност за практическо приложение на сделката, договорена от европейските лидери и турския премиер Ахмет Давутоглу на 18 март в Брюксел, пише dnes.bg.
Споразумението влезе в сила в полунощ на 20 март в неделя, но ЕС няма достатъчно експерти, полицаи и магистрати на терен, които да започнат да го прилагат. Поне 4000 души трябва да бъдат изпратени на гръцките острови в Егейско море, за да започнат да разглеждат молбите за убежище на новопристигащите имигранти, да отсъждат по тях, да ги охраняват и да ги депортират в Турция.
Европа има техническа готовност да започне да депортира дошлите след 20 март хора, които нямат право на убежище и не желаят да поискат такова, но пък Турция не ги иска преди първите групи бежанци от лагерите да бъдат качени на самолетите за Европа.
600 души ще са нужни да обработват молбите, да правят интервюта с бежанците и да ги идентифицират с помощта на 400 преводачи. Очаква се определянето на 60 съдии, които с помощта на други 30 преводачи да гледат делата за обжалване. Европа трябва да намери и 1500 полицаи и 1000 войници, които да охраняват лагерите в затворен тип, който имигрантите ще бъдат държани докато се гледат делата им или се организира връщането им в Турция.
За транспорта ще са необходими 250 полицаи и 75 експерти по връщането. Тези хора трябва да бъдат осигурени както от гръцкото правителство, така и командировани от останалите страни членки, преди да може споразумението с Турция да започне да се прилага.
Европейската гранична агенция трябва да достави и 8 кораба, побиращи по 300-400 души, с които имигрантите да бъдат превозвани обратно в Турция.
Първите експерти и полицаи ще започнат да пристигат от различни членки на ЕС най-рано на 28 март.
Междувременно Гърция съобщи, че на територията ѝ има над 50 000 бежанци и още прииждат всеки ден. Според очевидци на новопристигналите имигранти се дават гривни с номер, в очакване на чиновници, които ще започнат да гледат случая им.
Европейската комисия уточни, че не всички новопристигнали имигранти ще бъдат връщани в Турция. На тези, за които се прецени, че е опасно да останат там, като сирийските кюрди, ще бъде позволено да останат в Гърция, а по-късно ще бъдат разселени в ЕС.
Комисията предложи и схема за разселването на сирийците, които ще пристигнат от турските бежански лагери в Европа. Брюксел и Анкара се договориха за размяната на 72 000 души. Предстои държавите от ЕС да се договорят кой по колко ще вземе от тях. Докато новите квоти бъдат гласувани, страните ще могат да вземат през квотите за презаселване от бежанските лагери в Близкия изток, договорени миналата година.

От 22 000 места, за които се разбраха тогава лидерите 18 000 са още свободни. По тях „българската бройка“ е 50 души. Еврокомисията предлага членките на ЕС, които вземат повече, отколкото им се полага, да получат намаление на квотите за вземане на бежанци от Гърция и Италия. По тях на България остава да приеме още 1300 души.