Софийски университет даде студентски права на десетокласник от ПМГ

Животът

22-03-2016, 13:19

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Петко Казанджиев е готов да учи едновременно и в средно, и във висше училище, стига да му разрешат

Висшето училище по застраховане и финанси в София даде студентски права на десетокласника Петко Казанджиев, пише в. „Борба”. Възпитаникът на Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново направил впечатление на ръководството на университета по време на националния кръг от международното състезание „Математика и проектиране“. Там Петко се е класирал на първо място в раздела „Финансова математика“ с разработен от него икономически проект. Победата изпраща Петко на финалите на състезанието, които се провеждат в Москва.

В поканата на университета се казва, че тийнейджърът от търновската математическа гимназия може да стане студент, без да полага приемни изпити. Освен това Петко ще получава и стипендия, равняваща се на 20% отстъпка от таксата за целия период на обучение. Висшето училище по застраховане и финанси е частен университет и единственият вуз, който е акредитиран от Британския акредитационен съвет.

„Готов съм веднага да започна да уча в университета като задочен студент и успоредно с това да завърша и средното си образование. Обмислям този вариант и ми предстои да направя проучване дали това е възможно според българската образователна система. Ако за мен може да бъде направено изключение, навит съм да стана прецедент и да уча успоредно и средно, и висше образование“, каза Петко. Той обаче признава, че много би искал да учи в Англия, затова, ако не му разрешат да стане студент веднага, вероятно ще замине за чужбина, за да сбъдне мечтата си. Неговата мечта е да учи математика в един от петте най-добри университета в света и най-вече се надява да го харесат в първите два в тази класация – Масачузетския технологичен университет или в Оксфорд. Ако Петко успее да влезе в университета в София, преди да е завършил средното си образование, той ще е само на 17 г., което си е престиж и за България.

Тази година младежът ще представя себе си, училището си, Велико Търново и България за втори път в международния турнир в Москва. Миналата година той и неговият съученик Мартин Иванов, който сега е в 11 клас, участваха във финалите с два проекта, които бяха научно откритие в областта на математиката.

Младите откриватели успяха да заминат за Москва благодарение на свои съученици, които набираха средства за пътуването им. В руската столица двамата спечелиха едно второ и едно трето място. Втори станаха с проекта си „Изследвания, свързани с константата на Капрекар” и трети с проекта „Разширен алгоритъм на Евклид”.

Преди да замине за Москва, Петко ще участва заедно с Мартин в Европейската конференция за ученици в Солун. Тя е най-престижният международен форум в Европа и започва в края на месеца. Там двамата ще се представят с миналогодишните си проекти, над които продължават да работят и да доразвиват тезите си.