Екоминистерството отложи решението за нова зона в " Натура 2000"

Общество

23-03-2016, 06:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отхвърлено е предложението на зелените за 50 млн. лв.опазване на червеногушата гъска

Националният съвет по биологично разнообразие към Министерството на околната среда и водите е отхвърлил предложението за 50 милиона лева за зелените, поискани за опазване на червеногушата гъска. Съветът отложил и с 2 години включването на нова зона в „Натура 2000” под името „Рила-буфер”, разказаха участници в срещата, пише в. "Труд".
Причината за отлагането е, че предложението е немотивирано и няма достатъчно научни доказателства за въвеждането на такава зона. Предложението за „Рила-буфер” било представено от Ирина Матеева от „Българското дружество за защита на птиците”, част от „Коалиция за да остане природа в България”.
Още в началото Матеева не пропуснала да заплаши членовете на Съвета, както и всички присъстващи, че няма да се вземат под внимание входираните становища, които се позовават на социално-икономически причини и аргументи.
На срещата присъствали и представители на общините, чиято икономика щеше да бъде засегната от обособяването на новата защитена територия, тъй като на практика всякаква човешка дейност там щеше да бъде блокирана. Присъствал е и представител на Светия синод на Българската православна църква, защото „Рила-буфер” засяга и част от земите на Рилския манастир.
49 718 500 лева трябваше да бъдат отпуснати от МОСВ и МЗХ по „Плана за действие за опазването на червеногушата гъска в България за периода 2015-2024 година”. Парите щяха да отидат в Българското дружество за защита на птиците, което „по традиция” прибира финансирането по такива проекти.
Именно БЗДП е изпълнител на един от трите европейски проекта, за които прокуратурата откри съмнения за нарушения след публикации на „Труд”. Проектът „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвач“ на обща стойност 433 759 лева ще бъде ревизиран от Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС” към Министерство на финансите.
Тереза Станчева, юрисконсулт на община Костенец пред „Труд“: Това беше присъда за нас
Община Костенец и ръководството сме удовлетворени от това решение и че бяха възприети нашите съображения. Данните за решението не са обективни. Те са от 2005 г. и са актуализирани през 2010. За нас това беше присъда. За нашата малка община, ако беше прието друго, това би довело до допълнително обезлюдяване на селата и отлив на инвестиции.
Евдокия Манева, бивш министър на околната среда и водите пред „Труд“: Зелените лъжат младите хора, за да постигат целите си
Не знам какви са мотивите за това решение, но има страх да се седне и да се стигне до професионално разбирателство със зелените. Техният метод (б.а. на зелените) е такъв - когато нещата не се случват по техния начин, вдигат младите, чувствителни хора, които отиват да протестират заради природата. Но те не знаят как стоят нещата в действителност. Не знаят, че ги лъжат. Освен това в момента всички се страхуват от демонстрации. Мисля, че това е причината за отлагането на решението за новите зони.