Разпродават бившия завод "Маяк" в Добрич

Мисия Добрич

23-03-2016, 09:13

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Активите са запорирани от няколко кредитора

Втори опит за продажба на бившия завод за автомобилни радиатори "Маяк" в Добрич ще бъде направен през април, след като предишната процедура се провали заради липса на кандидати, пише capital.bg. Това става ясно от обявата на частния съдебен изпълнител Николай Ников. Търсената сега цена е 5.6 млн. лв. в сравнение с малко над 7 млн. лв. при открития в края на миналата година търг.

Разпродажбата се организира по искане на Българска банка за развитие (ББР) заради дълг на собственика на предприятието – софийската фирма "Дани специал". Той произтича от ипотечен кредит за 3.3 млн. лв., подписан през 2008 г.

ББР обаче не е единственият кредитор с претенции. Справка във фирмените регистри показва, че върху дяловете на "Дани специал" има наложен запор по искане на "Ер ликид" заради дълг от 35.5 хил. лв. Серия от възбрани има от община Добрич, Националната агенция за приходите и фирми кредиторки.

Съдебният изпълнител предлага за продажба около 30 дка земя заедно с производствени и административни сгради в промишлена зона "Север" в Добрич. Предложения се подават до 21 април, а отварянето на офертите е на следващия ден. Началната цена за всички активи е 5.635 лв. с ДДС, а задатъкът за участие е 10% от цената.

Според последния публикуван отчет на "Дани специал" (за 2013 г.) дълготрайните материални активи са на стойност малко над 4 млн. лв. Задълженията към финансовите предприятия са в размер на 3.5 млн. лв., а общите задължения са 4.8 млн. лв. Както приходите, така и оперативните разходи на компанията намаляват, което говори за свиване на дейността, и в края на годината тя излиза на загуба. По данни от регистъра КАПИ (виж таблицата) резултатите се подобряват през 2014 г., но пък заетите намаляват до 1 човек. При опит да се свърже с дружеството "Капитал Daily" установи, че официално обявеният телефон не работи.

Завод "Маяк" е създаден преди близо 70 години като част от по-голяма военнопромишлена структура. Отделен е като самостоятелно предприятие през 2000 г. и произвежда радиатори за кари, трактори, леки и тежки автомобили. По време на масовата приватизация преминава в ръцете на "Компания за инженеринг и развитие" заедно с другите подразделения ни бившия "Маяк". През 2002 г. тогавашният собственик коментира пред "Капитал" , че предприятието е оборудвано за производство на медно-месингови радиатори, докато в съвременните автомобили се използват алуминиеви. Нуждата от смяна на технологията явно е станала причина компанията да се раздели със земята и сградите на "Маяк", като в периода 2006 - 2008 г. ги продава на сегашния собственик.