Номинираме проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС

Политика

23-03-2016, 15:29

Снимка:

проф. Евгени Танчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Доц. Атанас Семов не получи одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите

Министрите на правосъдието и на външните работи Екатерина Захариева и Даниел Митов ще предложат на Министерски съвет да бъде разгледана кандидатурата на професор Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз в Люксембург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Кандидатурата на професор Танчев е съобразена с евроизискванията, че генералните адвокати се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност.
На всеки три години се извършва частична подмяна на съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС. Мандатът на четиринадесет съдии и четирима генерални адвокати изтече на 6 октомври 2015 г.
Кандидатура на проф. Танчев ще се предложи да бъде разгледана от Министерският съвет въз основа на Договора за функциониране на Европейския съюз чл. 253 ал.1 и ал.2. Танчев е професор по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в Нов Български Университет и в Университета за национално и световно стопанство.
Предишната кандидатура -на доц. Атанас Семов, бе оттеглена от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, тъй като не получи одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите, излъчени от държавите членки.