Още 4 блока санират в Тервел

Със 192 апартамента

Около 2 240 000 лева ще бъдат вложени в още четири жилищни блока в Тервел, които ще бъдат обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщи зам. -кметът на общината Диана Илиева.
След санирането ще бъде подобрена жилищната среда в 192 апартамента. Вече са готови техническите и енергийните обследвания на сградите, които предвиждат да се направи топлоизолация на покривите, на стени, на подовете над мазите, да се смени дограмата и да се монтира енергоспестяващо осветление. Трябва да се обработят и фугите между панелите, да се направи конструктивно укрепване на балкони на първия етаж.
При всички сгради е установено много тежко състояние на покривите - липсва хидроизолация, има разрушени комини, бордове и други дефекти, които довеждат до много течове, поясняват от общината. Ще бъдат възстановени и инсталациите за защита от мълнии, както и електрическата система в общите части.
Общината вече обяви поръчки за избор на строители, като изисква фирмите да назначат най-малко девет безработни, регистрирани в бюрото по труда в Тервел.
Българската банка за развитие изплати напълно направените от общината разходи за първите два жилищна блока в Тервел, които вече са напълно обновени.