Приеха на първо четене Закона за ипотечното кредитиране

Политика

24-03-2016, 15:19

Снимка:

money.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектът е съобразен с директивата за Единния европейски информационен формуляр

Народното събрание прие на първо четене проектозаконът за ипотечното кредитиране, а

парламентарните комисии ще обсъждат евентуални допълнителни промени в текстовете през следващата седмица.
Новият закон беше предложен за обществено обсъждане през ноември миналата година. С него се транспонира новата европейска директива за ипотечното кредитиране, която беше приета от властите в Брюксел през миналата година. България малко закъснява с транспонирането на директивата. Крайният срок за приемането на закона беше 21 март, но обсъждането му в парламента се забави.
Информацията за кредитите, която се предоставя на потребителите, трябва да е персонализирана и да отговаря на единни стандарти (т.нар. Единен европейски информационен формуляр), за да може да се правят сравнение между отделните оферти, предвиждат текстовете.
Въвежда се и срок за размисъл – две седмици, в рамките на който потребителите може да откажат да сключат договора за кредит, както и регулации за кредитните консултанти. Затяга се и процедурата по оценка на кредитоспособността, която банките ще правят на клиентите, доизяснява се и формулата за изчисляване на ГПР.
Банките ще са длъжни също така да уведомяват клиентите при промяна на вноските.
Останалите разпоредби на практика повтарят изискванията, въведени с промените в Закона за потребителския кредит през 2014 г.