Цветан Цветанов : Бъдещият президент трябва да има здраво семейство

Най-доброто от печата

25-03-2016, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Темата за предсрочни избори не е на дневен ред, единствените избори, които предстоят тази година са президентските

- Г-н Цветанов, след като депутатите от ГЕРБ поискахте ДСБ да извади всички свои кадри от властта, Бойко Борисов дойде при вас и каза, че той няма да се занимава с бракоразводни дела. Кой ще свърши работата?!
- Премиерът се пошегува, той неглижира опитите да бъде подменен дневният ред на обществото с теми, които не интересуват хората.
- Не ми отговорихте на въпроса. Кажете, възможно ли е да се окажете в брак по италиански с ДСБ?
- За мен е важна посоката, в която върви правителството. Премиерът полага огромни усилия. Водим диалог не само с тези, които участват във властта и я подкрепят, но и с всички парламентарни партии, защото национално отговорната политика изисква това. Внушенията, които бяха направени от някои представители на Реформаторския блок, първо бяха некоректни. Второ, бяха неуместни. И това, за което ме питахте, е факт – всички структури на ГЕРБ имат усещането за италиански брак по сметка. Те нямат съмнение, че някой е приел да бъде с нас, за да може да осребри участието си във властта. Не смятам, че трябва да позволяваме това, не смятам и че е тема, която заслужава да се концентрираме в нея.
- Разбирам, че темата не ви харесва, но съм сигурна, че не харесва и на хората, които гласуваха за ГЕРБ. Вие питахте ли ги дали са съгласни техният вот да бъде пределегиран по отношение на министрите (РБ имат седем министри)?
- Коалиционното правителство е възможно само ако се направят взаимните компромиси. ГЕРБ имаше принцип – да съставим дясноцентристко правителство. И затова водихме най-сериозни разговори с РБ и парламентарните групи, чиято подкрепа получихме – АБВ и Патриотичния фронт. В тези компромиси премиерът много ясно заяви, когато формирахме кабинета, че ГЕРБ в тясно партиен план понася най-много неудачи и негативи. Изхождахме обаче от тезата, че е необходимо национално отговорното поведение на държавници, които са готови да изведат страната в правилната посока. Истина е, че има превес на заеманите от реформатори постове, но ние никога не сме залагали като философия на управление да разделяме държавата и управлението й на наши и ваши. Това няма как да става, когато сме в една лодка. В противен случай тя ще започне да се клати. Всеки министър отговаря за секторните си политики. Убеден съм, че българските граждани разбират компромисите, които сме направили – темата образование е тема на РБ, здравеопазването и икономиката – също. Но този факт не ни прави безучастни в процеса. Ще дам пример с енергетиката и образованието, където ние направихме законите. Благодарение на това енергийните дружества вече започват да излизат на печалба. Не бива да се забравя, че народните представители внесоха закона за предучилищното и училищното образование. За съжаление, има какво още да се желае в областта на синхронизацията.
- Какво имате предвид?
- Ние отворихме сърцата си, за да можем да работим за националните интереси. Някои предпочетоха да заложат на личните си проекти, на личното си оцеляване, на личното си популяризиране. Съжалявам. Ние имаме поети други ангажименти към нашите избиратели и затова може би влязохме в полемика, която е ненужна за обществото. Хората са критични към всички проблеми, които възникват в една или друга секторна политика и в управлението на държавата.
- Ще ми кажете ли какви конкретни сигнали срещу кадри на РБ във властта дадохте на премиера и той обеща ли ви, ако се установят нарушения, тези хора да бъдат отстранени от постовете?
- Премиерът е натоварен с толкова много отговорности, че никой не може да осъзнае неговата роля в българската политика. Това, което нашата парламентарна група прави, е да подкрепя реформите и да противодейства на популизма, който се опитва да вземе връх над реалните политики.
- Чий популизъм визирате?
- Говоря за популизъм в законодателството и в политиките. В момента опозицията се възползва от възможността, която й дава правилникът на парламента – всяка първа седмица на месеца те могат да имат законодателни инициативи. Правят се предложения, които биха могли да бъдат реализирани, когато въпросната опозиция бе на власт. Но те предпочитат сега да ги вкарват в дневния ред. БСП, например, искат премахване на плоския данък. Можеш ли да бъдеш искрен към избирателите си, при положение че по време на правителството на Сергей Станишев бе приет този плосък данък?
- Ще ви върна към началото на разговора ни. Не беше ли по-честно спрямо вашите избиратели да направите правителство на малцинството, вместо да работите с хора, които злословят срещу вас?
- Това, че някои говорят срещу нас, показва какво е възпитанието им. Не може до вчера да си говорил лошо срещу политическия ти опонент, след това да си заедно с него и да се опитваш да бъдеш в компанията му пред публиката... После да кажеш, че минаваш в опозиция и нямаш никакви ангажименти към правителството. Това са хора без морал, хора, които нямат никаква устойчивост на поведението. Това е като в брака – когато съжителстваш с някого и определяте заедно дългосрочните цели в живота, и двете страни трябва да направят известни компромиси и да се уважава различното мнение. Когато има ултиматуми, няма успешен брак. Ултиматумите водят до крах. Затова винаги съм казвал, че ГЕРБ понася много неудачи, но ние станахме не само много силна и отговорна партия, но и помъдряхме. В момента, ако не сме достатъчно мъдри и се водим от емоциите или от това, от което се водехме в първия ни мандат, може би щяхме да сме далеч по-резки и стигащи до крайност. Обществото днес иска да има отговорни политици, които да поемат целия обем информация и да вземат правилните решения.
- Все по-често се говори, че при трудните взаимоотношения с коалиционния ви партньор са възможни предсрочни избори.
- В момента тази тема не е на дневен ред, макар че са много хората, които твърдят, че са необходими предсрочни избори. Някои споделяха мнения, че още през май ще има такива. Други казват, че ще са заедно с президентските, а трети – че ще са догодина или по-натам. Аз ще кажа едно – в момента концентрацията ни е в стабилността на държавата, в максимално добрата ни подготовка за посрещане на потенциалните заплахи – бежанци, тероризъм и др. Темата “предсрочни избори” не се обсъжда в ГЕРБ и мога отговорно да заявя, че единствените избори, които предстоят тази година са президентските. Убеден съм, че след тях провокирането на някакво противопоставяне ще бъде забравено, защото когато премине един вот, настъпва някакво успокоение. Ще си позволя да оправя и един призив към всички, които ще участват в тази кампания: Нека бъдем отговорни, нека се отнасяме с уважение един към друг, защото хората очакват това от нас!
- Очертава се доста интересна кандидатпрезидентска кампания – бивши политици и шоумени обявиха, че ще влязат в битката. Вие казахте, че преди юни няма да ни съобщите името на кандидата за президент на ГЕРБ. Имате ли поне яснота за профила му?
- Това, което е важно за нас, е да поддържаме силата на демокрацията. Всеки може да се кандидатира, ако покрива конституционните изисквания. Не виждам нищо лошо в това, че политици, които са слезли от сцената, искат да бъдат реанимирани. Това е тяхно право. За мен най-същественото в профила на нашия кандидат на първо място е да бъде човечен, достъпен до хората и да има здраво семейство. Защото когато имаш семейство и постоянно се сблъскваш с проблемите, които имат децата и близките ти, ти можеш да бъдеш много полезен като държавник. Изборите идват и заминават, но ние оставаме да живеем заедно. Когато приключат едни избори, независимо дали са местни, парламентарни, президентски или европейски, ние трябва да знаем кои са ни избрали, но да контактуваме с всички, за да ги спечелим за нашата кауза. В приемните дни, които правя като народен представител и при срещите ми с хора, които ме спират или са поискали да се видим, никога не питам за кого са гласували, или на кого симпатизират. Твърдя, че с личното отношение, което проявяваш към всеки човек, можеш да го спечелиш за каузите, без да натрапваш политическата си идентичност. Извън парламента ние общуваме така, както общуват всички български граждани. Най-ценното на един политик е да стъпва по земята и да не забравя откъде е тръгнал. Много са случаите на хора, които, влизайки в политиката, започват да смятат, че са станали по-велики, по-красиви, по-желани. Развалят си собствените семейства, започват да съжителстват с много по-млади жени. Това не се възприема добре от обществото. Политикът не трябва да се главозамайва от постовете, които заема.
- Прави впечатление, че преди месеци, когато питахме премиера дали ще се кандидатира за президент, той категорично отхвърляше подобна опция. В последно време не е така категоричен. Възможно ли е Борисов да се окаже кандидатът на ГЕРБ за президент?
- Позицията на партията ни ще бъде обявена през май или юни. Уверявам ви, че окончателната дума в решението на ГЕРБ ще е на премиера. Той е наш председател, наш лидер, но той в момента има сериозен ангажимент в изпълнителната власт. Независимо от това министър-председателят винаги ще бъде разглеждан като потенциален кандидат за президент. Нормално и закономерно е лидерът на една партия да попада в подобни номинации. Не е тайна, че през 2011 година обсъждахме и подобна опция. Тогава той каза, че е поел ангажименти в изпълнителната власт и не пожела да участва в такава кампания. Сега също има заявена позиция от него, че няма да участва, но нека изчакаме окончателното решение и тогава ще дадем правилния отговор. В момента няма човек от партията, който може да ви даде отговор, защото няма такъв. Мога да ви уверя, че имаме достойни хора, които се разглеждат като потенциални кандидати.
- Само да не стане като миналия път – с кандидата си вие изненадахте не само нас, но и самия него. Нали си спомняте, че в последния момент Росен Плевнелиев беше изпратен да облече костюм, за да го представите пред медиите?
- Ще се постараем това да не се повтори.
Нашият гост
Цветан Цветанов е роден през 1965 г. В София. През 1992 г. завършва Националната спортна академия със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика и получава офицерско звание. През 2000 г. получава следдипломна квалификация по право в УНСС. От 1997 г. работи в администрацията на МВР, като след 2001 г. става оперативен помощник на главния секретар Бойко Борисов.
През 2005 става зам.-кмет на София. След успеха на ГЕРБ на изборите през юли 2009 г. Цветанов става зам. министър-председател и министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов. След падането на кабинета “Борисов” ръководи предизборния щаб на ГЕРБ. През 2013 г. е избран за депутат. В момента е зам.-шеф на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ.