Още шестима задържа при спецоперация белгийската полиция

Свят

25-03-2016, 08:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В операцията са се включили спецчасти и хеликоптер

Белгийската полиция задържа шестима при операция след взривовете от 22 март, информира Ройтерс. В операцията са се включили специални части и хеликоптер. Шестима заподозрени, че са съпричастни към терористичните атаки на летището и в метрото, са арестувани при акцията, съобщи прокуратурата, цитирана от АФП. Трима от задържаните са били в кола срещу нейната сграда. Двама са арестувани в северозапдния квартал Жет, и един – в централен Брюксел. Съдия следовател ще реши в петък сутринта дали задържаните да останат под стража.
Терористите-камикадзе братя Бакрауи, които се самовзривиха на летището и в метрото в Брюксел, са били в списъците с терористи, съставени от властите на САЩ, предаде Reuters.
Турция съобщи, че през 2015 г. на пъти са екстрадирали от страната Брахим Бакрауи.Терористът е бил изгонен от Турция на 14 юли 2015., защото е бил подозиран за участие в бойни действия в Сирия. По-късно той се завръща в страната през август и отново е екстрадиран. Турция подчерта, че е предупреждавала белгийските власти, че той има връзки с терористи, но те не са намерили доказателства за това и са го освобождавали. Скандалът принуди министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Белгия вчера да подадат оставки, но те не бяха приети.
През 2010 г. Брахим Бакрауи е бил осъден на девет години затвор в Белгия да въоръжен грабеж и за съпротива при арест. През 2014 г. Е освободен от затвора през 2014 г. за добро поведение.