Проучват потребностите на балчиклии

Добруджанци

25-03-2016, 09:12

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Рискови групи са самотните и пенсионери, живеещи под прага на бедността, лица с увреждания и семейства в неравностойно положение

Три са основните рискови групи, които се нуждаят от социални услуги: самотни и пенсионери, живеещи под прага на бедността; лица с увреждания; семейства в неравностойно положение. Това се посочва в проучване, направено в началото на тази година за оценяване на потребностите в об­щи­на Бал­чик и във връзка с изготвянето на Областната стратегия до 2020 г., в която да се заложат съответните мерки за финансиране.  

Специалистите отчитат, че ли­п­с­ват дне­в­ни цен­т­ро­ве за гри­жа на въз­ра­с­т­ни­те и деца с ув­ре­ж­да­ния. Про­б­лем ка­то ця­ло ос­та­ва тру­до­ва­та ан­га­жи­ра­ност на та­зи гру­па. В анализа се посочва, че има не­до­с­тиг в до­бол­ни­ч­но­то ди­а­г­но­с­ти­ци­ра­не и пре­вен­ция на во­де­щи­те за­бо­ля­ва­ния и здра­в­ни ри­с­ко­ве, осо­бе­но сред населението от ромски произход. В тази връзка от месец април в общината се очаква да заработи здравен ме­ди­а­тор, съобщава радио Варна.

Към момента основен доставчик на социални услуги е Общината, Домашният со­ци­ален па­т­ро­наж, об­ще­с­т­ве­на­та тра­пе­за­рия и клу­бо­ве­те на пен­си­о­не­ра, центровете за обществена подкрепа и за настаняване от семеен тип. Конкретните предложения са да се изградят защитени жилища, да се увеличат обгрижваните по програмите „Личен асистент“ и „Домашен помощник“. Освен предоставянето на храна Домашният патронаж да доставя и други услуги, е мнението на експертите. Три села от община Балчик разполагат със сграден фонд за обособяване на центрове за стари хора – Дропла, Гурково и Църква, но на този етап няма средства за реконструкция. Специалистите предлагат още да се завърши сезонният дом за пенсионери и хора с увреждания край Балчик, който да се превърне в целогодишен.