Вдигат билетчето в София, за да купуваме карти

Животът

25-03-2016, 23:48

Снимка:

Архив

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Ако плащаме за месец, возенето ни струва 44 стотинки

Карта, а не билетче ще трябва да купуваме след 1 юни в София. Такава е целта на поскъпването, което подготвя Столичният общински съвет. Предложението на Центъра за градска мобилност е новата цена да е 1,60 лв. В същото време различните видове карти няма да поскъпнат.

Целта е да насърчим използването на карти, каквато е европейската практика, обяснява пред "24 часа" шефът на ЦГМ Симеон Арнаудов. В Европа под 10% от пътуващите, най-често туристи, купуват билетчета за градския транспорт. Всички останали ползват карти с намаления. В София, според цифрите на ЦГМ, 15% от пътуващите дупчат билети. Други 62% ползват преференциални карти, а 23% - с абонаментни. За тях няма да има промяна в цената на обществения превоз.

“С различните карти едно пътуване в София излиза до 44 стотинки, а за ползващите преференции - до 4 стотинки”, изчислява Арнаудов.

Месечната карта за 1 линия струва 23 лв. и с нея пътуването е 44 ст. Тази за метрото е 35 лв. и пътуването е 45 стотинки. При преференциалните карти за ученици, пенсионери, студенти и хора с увреждания цената на едно пътуване е още по-малка - от 4 до 20 ст. Без промяна е и цената на дневната карта за всички линии - 4 лв.

ЦГМ предлага 3 вида нови карти. Едната - “Метро плюс”, е комбинирана. Тя е месечна и е за 1 линия на наземния градски транспорт и метрото. Предложението е да струва 43 лв. Според ЦГМ тя ще е атрактивна за 80% от хората, които ползват довеждащ транспорт, за да стигнат до метрото.

Другата нова карта е 3-дневна и е за всички линии на градския транспорт. Цената й ще е 10 лв.

Предлага се от октомври да бъде пусната и специална карта за туристите. Тя е с цена от 20 лв. и също е 3-дневна. Карта “София” ще дава преференция при посещение на Археологическия музей, Природонаучния музей, парка “Врана”, Софийската градска художествена галерия и Военноисторическия музей. До въвеждането и? през есента ЦГМ ще привлече още музеи. Има идея тя да дава отстъпка за магазини, заведения и други търговски обекти.