Борисов: През април започваме да дупчим и да добиваме нефт и газ

Добруджанци

26-03-2016, 18:27

Снимка:

mediapool.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ

"Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше и е богатство", съобщава Дарик радио.
Това каза министър-председателят и Бойко Борисов на форум на ГЕРБ, който се провежда в Стара Загора.
„Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух", „Терес" и „Силистар". На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние - 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент", подчерта Бойко Борисов.
Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че да се поправят допуснати грешки е достойнство, а не слабост:
„Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че са за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения", каза още Борисов.
Той определи борбата с контрабандата като основен начин за създаване на "могъщи врагове".
„Следим вноса на захар, месо, сладкарски изделия, цигари, алкохол. Вижте какви данъци са плащали преди и какви сега", обясни премиерът. По думите му за 2015 година в страната има над 20 000 поръчки. „Толкова поръчки се спряха. Питат ни защо сега. А кога? Като излязат на повърхността, тогава ги вижда