Една трета от местните данъци в България са несъбираеми

Най-доброто от печата

28-03-2016, 06:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Банско събира едва половината от начислените имотни налози, Бобов дол и Мадан губят над 70% от такса смет

Данък сгради, който според Европейската комисия е важен приходоизточник в цяла Европа, у нас се оказва трудно събираем. 120 общини не са успели да минат летвата на средната за страната събираемост на имотния налог за 2014 г., а тя е 68.8%. Това означава, че близо една трета от начислените суми не влизат в местните бюджети. Под средното за страната се представя и Столична община, става ясно от предоставени от финансовото министерство на депутатите данни по повод предложените промени в Закона за публичните финанси.
Събираемостта на данък сгради е важна за субсидиите на общините за 2016 г. - за по-добро представяне спрямо средното се полагат бонуси. Данните на МФ обаче показват, че и големи, и малки кметства трудно осигуряват приходите. Така например събираемостта на имотния данък в Столична община за 2014 г. е била едва 68.2%, а миналата година е паднала още до 66.7%. Пловдив се справя по-добре със 73.5% събираемост за 2014 г. Варна отчита 69.2% постъпления от данък сгради. Не успяват да си съберат имотния данък и някои курортни общини като Банско (събираемост през 2014 от 53.6%). На дъното на класацията е Бобов дол с 31.4% събираемост на имотния данък за 2014 г. и 34.6% през 2015 г. За сравнение, лидерите в класацията за 2015 Камено, Кричим, Белослав, Девня отчитат над 90% постъпления спрямо планираното.
Проблемна е и събираемостта на приходите от такса смет, която продължава да е обвързана с данъчната оценка на имотите и се явява квазиданък. И тук на дъното е Бобов дол с 25% събираемост, следвана от Мадан - 29.5%. Топ три по висока събираемост на такса смет са Камено, Златица, Мирково, които успяват да си съберат над 90% от сумите.
В ЕС И У НАС
В анализи на Европейската комисия имотните данъци се сочат като възможен резервоар за по-големи приходи в страните от ЕС. Но ниската събираемост у нас поставя под въпрос дали тези налози имат потенциал да увеличат бюджетните приходи. Делът на постъпленията от облагане на недвижимото имущество в държавите от ЕС е малко над 2.3% от БВП, като близо 1/3 са от сделки с недвижимо имущество. 10 държави са посочени конкретно като страни с много остарели данъчни оценки, като България не е сред тях.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен