Пловдивско читалище е финалист в престижен конкурс

Мисия Пловдив

28-03-2016, 13:30

Снимка:

НЧ "Димитър Благоев"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В резултат на задълбочена оценка и обсъждане на подадените кандидатури конкурсното жури излъчи инициативата "Пловдив - автентичен и вечен" като носител на отличието в Категория "Изкуство и култура за развитие".

Проектът "Пловдив - автентичен и вечен" на Народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" е сред петте финалисти на престижния Конкурс АГОРА 2015 за гражданска инициатива, реализирана от читалище през изминалата година. Това съобщи днес секретарят на читалището Вера Аврионова. "Проектът, с който участваме е реализиран по програма "Пловдив за младите" на Община Пловдив", допълни тя.

 В тазгодишното издание на Конкурса са постъпили 55 кандидатури, които са били оценени от осемчленно жури. В резултат на задълбочена оценка и обсъждане на подадените кандидатури конкурсното жури излъчи инициативата "Пловдив - автентичен и вечен" като носител на отличието в Категория "Изкуство и култура за развитие". С това Народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" става и един от претендентите за голямата награда на Конкурса, наред с финалистите от останалите четири категории.

Съгласно регламента изборът на носителя на наградата на Конкурс АГОРА 2015 ще стане с прекия вот на аудиторията по време на официална церемония, която ще се проведе в четвъртък, 31 март в София.

 Секретарят на Народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив" разясни дейностите, впечатлили осемчленното жури. За целите на проекта са били заснети 50 знакови сгради и места в Пловдив. От снимките са направени пъзели, подреждани от деца и младежи в детски градини, училища и читалища в града. Целта на проекта е чрез дидактични игри да се провокира интересът на децата и младите хора към Пловдив, да се запознаят с историята и да обикнат още по-силно града си.

 В рамките на 35 дни екип на читалището, съвместно с доброволци, е посетил деца и младежи в различни възрастови групи, от 5 до 25 години, в детски градини, училища и читалища. При подреждането на всеки един пъзел е давана информация за обекта, изобразен на картината, както и историческа справка – от кога съществува и как се е развивал през годините.

 "Пъзелите бяха приети изключително добре от учениците и младежите - успяха да провокират техния интерес и да ги накарат да се замислят дали и кога са виждали изобразените обекти, както и знаят ли нещо за тяхната история", допълни г-жа Аврионова. "Изработени бяха също 10 игри скрабъл, предназначени за младежите. По време на игрите с награди се поощряваха онези участници, които успяваха да съставят дума, свързана с града. Инициативата бе обвързана и с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата."

 Финалът на проекта е поставен с изложба на пъзелите в края на месец февруари 2015 година. На нея представители на участващите като партньори организации са били наградени с луксозни книги за Пловдив и благодарствени писма, а пъзелите са разпределени пропорционално на участието на всяка една организация и са подарени на партньорите.