Габриела Петрова: Не съм нарушила честта на България

Не се оправдавам, казвам цялата истина

Спортист номер едно на България за миналата година Габриела Петрова разкри цялата информация около случая с положителната проба за наличие на мелдоний. Тя твърди, че не е нарушила правилата и е с високо вдигната глава в момента.

Състезателните права на Габриела Петрова не са спрени, въпреки пробата. Габи и нейният екип вече са предприели мерките за пълно оневиняване и са предложили своето становище на Международната лекоатлетическа федерация ИААФ и на Световната антидопингова агенция УАДА по случая.

"Не съм дошла да се оправдавам за нещо, дойдох само да кажа цялата истина. Чух десет различни версии и затова заставам с високо вдигната глава пред вас, защото не съм нарушила правилата и не съм нарушила честта на България", заяви Петрова и продължи:

"През 2015 г. съм употребявала медикамент, в който има мелдоний. После се обявява списък от УАДА, в който този медикамент се казва, че ще бъде забранен от 1 януари. Аз подлежа на проверки. Преустанових през септември месец да ползвам този препарат. От 2016 г. в нито един случай не съм го ползвала. Не знаех само, че дълго време остава в организма."

"От тези 150 спортисти, все още никой не е наказан. Аз също не съм наказана. Уведомена съм, че ми е открито такова вещество. В момента изчакваме решението на УАДА, но аз не съм спортист, който е наказан и със спрени права", сподели Петрова. Тя разкри и с кого се е консултирала за ползването на медикамента.  

"Консултирала съм се с лекаря, тогавашното ми физическо състояние е било достатъчно необходимо да ползвам препарата. Аз съм го използвала три седмици. Аз съм го намерила и съм стигнала до извода за ползването му."

"Когато съдбата ми зависи от едно такова решение, няма как да не съм притеснена. Но аз продължавам да тренирам. Въпросът е дали УАДА ще си признае, ако е допуснала грешка, защото това са 150 спортисти. Явно не знаят как влияе и колко се задържа в тялото. Не съм спряла да тренирам, колкото и да ми е тежко, както и на семейството ми. Вярвам, че истината ще се докаже", сподели Габи Петрова и сподели още как се е стигнало до вземането на пробата.

"Миналата година съм дала между 5 и 10 проби. Имам и състезателни, и извънсъстезателни проби. Когато те решат, аз съм готова да ме тестват. След 6 февруари не са ми взимали проба."

"Ноември месец ми взеха проба на Белмекен. Колкото и неприятно да е, има вероятност за наказание, но за мен няма да е истинско. Не искам да мисля, че ще бъда наказана за нещо, което не съм направила."

"Длъжна съм между 7 и 8 сутринта да съм вкъщи. Звънят ми в 7:30 на вратата, представят ми се, аз си давам пробата. Нищо не беше нестандартно. Мъжът беше германец, жената беше румънка, но тя не беше особено професионалистка. Но тя просто стоеше до мен в тоалетната и беше човекът, който да съблюдава за нормалното даване на пробата", заяви Петрова.

"Когато беше ползван, няма как да е било грешка ползването му. Не съм аз човекът, който да говори за конспирация за разпределяне на медали. Първо бях шокирана, че и Шарапова е наказана с него. Но тя казва, че го е взимала и когато е бил забранен."

"А аз следя списъка и трябва да съм наясно кои са в него и аз съм достатъчно отговорна да го следи. На мен ми предстоеше участие на Световно първенство, на Олимпиада и не мога така да опетня името си и името на България."

"Не идвам да ви убеждавам в нещо, а да ви кажа истината, това е. Аз и да се интересувам какво взимат големите, няма как да го разберем. За тях работят цели лаборатории и екипи, няма как да научим какво се случва с тях. Ако не си цял ден на стадиона и в залата, никакви хапчета не ти помагат", завърши Петрова.