Министър Василева към децата: Бъдете наши екопомощници

Региони

28-03-2016, 15:25

Снимка:

moew.government.bg

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Василева ще даде старт на кампанията „Яко е да си еко“

Министър Василева към децата: Бъдете наши екопомощници
„Бъдете нашите екопомощници в опазването на природата“. С тези думи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се обърна към десетките ученици от Първа английска езикова гимназия в София и 112 ОУ „Стоян Заимов“. Пред тях министърът даде старт на националната образователно-информационна кампания за 2016г. „Яко е да си еко“.
Тази година кампанията е насочена към подрастващите и целта е да развие у тях любов към зелената идея. Ще бъдат популяризирани и мерките по две от осите на Оперативна програма „Околна среда“ - „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. ОПОС е програмата, чрез която се реализират важни екологични инфраструктурни проекти – пречиствателни станции, канализации, регионални системи за управление на отпадъците.
Министър Василева посочи, че е важно да възприемаме природата като важен елемент от нашия живот. „Време да осъзнаем, че отпадъците не са просто боклук, а източник на енергия, суровина за индустрията, тор за растенията. От тях може да се прави дори изкуство. Всеки от нас може да даде своя принос и за подобряване на качеството на въздуха, като ползва например повече градския транспорт или се придвижва с колело“, каза пред учениците тя.
Министърът обяви и старта на Зелената олимпиада, която се провежда за четвърти пореден път в България. Досега в нея са участвали над 15 000 ученици, но тази година се очаква още по-голям интерес. Попълването на тестовете и писането на есета започва от днес, така че бъдете активни, призова министър Василева.
Регламента на инициативата представи организаторът на Зелената олимпиада Евелина Гечева. Тя обясни, че онлайн платформата е направена така, че се изключва възможността за фалшиви регистрации. Всяко дете се регистрира с името си, класа, училището и населеното място. Решаването на тестовете ще бъдат възможно от днес до 10 май 2016 г. на http://zelenaolimpiada.bg/ На същия сайт на 20 май ще бъдат обявени и резултатите. На финала ще бъдат наградени 18 участника - по трима от всеки район за планиране: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и и Югоизточен. Във всеки един от районите, в града, в който децата са се представили най-добре, ще гостува спектакълът „Яко е да си еко“ с екопосланиците Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Награждаванията ще бъдат в края на май и до средата на юни.
Тийн идолът Ангел Ковачев, който се включи в събитието, призова децата да носят зелената идея в сърцето си. Той ги призова да не си изхвърлят отпадъците по улиците и да се придвижват с ролери и велосипеди.