Засилват охраната на училища и детски градини

Общество

28-03-2016, 21:50

Снимка:

Пресцентър на МС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всяко дете трябва да е в сигурна среда, независимо къде учи

Всички институции се обединяваме за засилване на сигурността в училищата и детските градини. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след проведената национална среща за сигурността на децата в Министерски съвет. Общи усилия ще полагат министерствата на образованието, вътрешните работи, правосъдието, младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Столична община, Националното сдружение на общините, психолози, родителски организации и др. Всички сме обединени за въвеждането на видеонаблюдение и затягане на мерките за достъп до училищата и детските градини, заяви Кунева. Тя допълни, че осигуряването на финансиране е проблем, но ще се търсят варианти за намирането на такова и за по-малките и бедни общини, съобщават от пресцентъра на министерството на образованието.

Вицепремиерът подчерта, че всяко дете трябва да бъде в сигурна среда, независимо къде учи. Този ангажимент, Министерството на образованието и науката разпознава като свой. Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов предлага създаването на чакални във всяко училище, където родителите да изчакват и провеждат консултации с учителите. „Инцидентите, които се случват през последните няколко месеца с „добронамерени” родители, които влизат в сградата на училището, а извършват нещо, което е свързано с недобронамереност, спокойно и без голям финансов ресурс може да се разреши чрез създаване на приемни зали във фоайетата на училищата ни. Идеята на залите ще бъде родителите да изчакват учителите в приемното им време там, а не да се разхождат навсякъде. Това може да стане доста бързо, икономично и удобно”, смята Стаматов. Освен това има и предложение от страна на психолози на кориците на бележниците на учениците да се изписват телефон 112 и 116, както и кратки пояснения кога могат да звънят на конкретния телефон.

Цвятко Георгиев, зам.-министър на вътрешните работи посочи, че едва ли ще бъде възможно да има по един полицай пред всяко училище. В училищата се реализират комплексни мерки за сигурност, мерки по превенция, технически и организационни. Трябва да се разглежда комплексно проблемът, а не с физическо разположение на конкретен полицай”, обясни той. МВР осъществява контрол над охранителните фирми в училищата, като през 2015 г. всички те са проверени и няма такива без лиценз. По-важното е стандартът на охраната. Най-вероятно ще се достигне до предложение за промяна в Закона за частната охранителна дейност, смята Цвятко Георгиев. Предстои да бъде актуализиран планът за действие по превенция на агресията между МВР и МОН, съобщи още зам.-министърът. Той ще включва кампания по разясняване правата на подрастващите и последствията от агресивните действия, включваща брошури и клипове, ежемесечен мониторинг и съвместни проекти като "Детско полицейско управление".

Темата за сигурността като цяло е ключова, а темата за сигурността в детските градини и училищата е приоритетна, но тя е и многопластова, каза от своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Според нея темата изисква съвместните усилия на много институции, организации и хора. По отношение на общинските училища и детски градини Столична община е била първата община, която е започнала да внедрява системата за видеонаблюдение. Като към момента има изградено видеонаблюдение в 105 училища и 99 детски градини, което е над половината от всички училища и детски градини в София. Освен това всички детски градини и училища са включени към системата на СОТ, а в 95% от тях има и жива охрана. Според Фандъкова ефектът от видеонаблюдението и охраната са сериозни. По данни на статистиката извършването на нарушения в зони, където има видеонаблюдение е намаляло с 80%, което е трайна тенденция. Около 1,4 млн. лв. са заложени и в тази година за доизграждане на видеонаблюдение в общо 53 училища и детски градини в София. Ежегодно, пък се правят съвместни проверки със СДВР и Регионалният инспекторат по образование. През последната проверка тази година са обхванати районите-„Младост”, „Красна поляна”, „Лозенец” и „Слатина”, съобщи Фандъкова. Тя обясни, че след тази проверка са констатирани някои нарушения, като наличие на портиери, които не са лицензирани, допускани са автомобили в дворовете на училищата, имало е отворени аварийни изходи, както и липса на паник бутони. Вследствие на проверката са направени предписания за тези нарушения. Златко Живков, кмет на Монтана и член на УС на Сдружението на общините посочи, че романтичният подход по отношение на сигурността в училище е приключил. Всички общини ще приемат правилници за безопасност и сигурност в учебните заведения.