Столична Община иска да реновира баните в Банкя и Овча Купел

Мисия София

29-03-2016, 06:50

Снимка:

citybuild.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това съобщи заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов по време на дискусия за опазване на културното наследство в Националния дворец на културата.

Столична община търси инвеститор за над 10 милиона лева за възстановяването на сградата на минералната баня в Банкя и превръщането ѝ в балнеолечебен център. От общината планират да спасят по същия начин и рушащата се сграда на банята в Овча купел, за която има идея да се превърне в център за научни изследвания на минералната вода, съобщи БНТ2, цитирайки заместник-кмета Тодор Чобанов. По време на дискусия за опазване на културното наследство в събота граждани изразиха недоволството си, че въпреки многото си "стопани" банята в Овча купел не се поддържа и не функционира.

Столичната община се ангажира да предложи проекта за реконструкция на минералната баня в Овча купел на Министерството на здравеопазването, за да се превърне мястото в клиничен център за тестване на минералните свойства на водата. Удължен е и срокът за концесия на минералната баня в Банкя, за да се намери инвеститор, който да възстанови функциите на мястото като балнеолчебен център. От Столичната община се ангажираха, че ако инвеститор не бъде намерен, ще прибегнат до други финансови инструменти за съхраняване на сградата в автентичен вид.

На събитието бе представена изложбата на фотографа Здравко Йончев "Архитектурният завет на миналия век". Тя включва 61 фотографии на седем емблематични сгради, станали част от дебата за опазване на архитектурното ни наследство. Както вече писахме, фотографът свали от изложбата и от сайта си снимките на къщата на архитект Фингов по настояване на собствениците. По този повод Тодор Чобанов заяви:

"Съгласно Закона за културното наследство, чл.179, „Създаването, разпространението и използването на изображения на културни ценности за лични нужди с представителна, образователна и научна цел е свободно." Всеки журналист, художник и фотограф има право да черпи вдъхновение от една културна ценност или да изразява тревога за нейното състояние, защото именно статутът й на ценност я прави общо достояние.

Отново съгласно Закона за културното наследство „Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние при спазване на разпоредбите на този закон и актовете по прилагането му". Очевидно за столичното гражданство е лошото състояние на знаковата за града културна ценност - къщата на Фингов. Къщата е в това състояние вече дълги години. В този смисъл собствениците на обекта, вместо да принуждават гражданите да се отказват от законните си права, следва да положат усилия за реставрирането и социализацията на обекта. 

Столична община е събрала данни по случая със състоянието на къщата на Фингов и е сигнализирала Прокуратурата на република България с оглед дългогодишното бездействие и разрушаване на обекта", казва още Чобанов.  

Според Чобанов решението за превръщането на софийската Централна минерална баня в музей е спасило сградата, защото имало пет концесии и никой не се наемал да разработи обекта.