Земетресение е регистрирано на 72 км от остров Закинтос

Свят

29-03-2016, 07:20

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В неделя земята се е люляла в 4 балкански държави

Земетресение с магнитуд 5,2 е настъпило край бреговете на Гърция, съобщи Геологическият топографски институт на САЩ - USGS.
Епицентърът на труса е бил разположен на 72 км югозападно от остров Закинтос на дълбочина от 15 км. Все още няма данни за разрушения или жертви.

Обобщение на земните трусове, разтърсили Балканите през последните дни, е направила Агенция "Фокус. "В неделя в 3:10 след обяд земетресение с магнитуд 4.4 стана в района на Дурас, Албания. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт. Епицентърът е на 12-15 км от Дурас в акваторията на Адриатическо море. Трусът е силно усетен в този град; съобщава се и за сериозно разтърсване на покъщнина. Интензивността в Дурас е от V степен по 12-степенната скала. Сътресения от IV степен са усетени от жителите на столицата Тирана, разположена на тридесетина километра от епицентъра. Земетресението е усетено и на 130 км от епицентъра в Подгорица, столицата на Черна гора.
Вечерта същия ден, в 19:50, земетресение с магнитуд 4.3 е усетено в Северна Сърбия. Епицентърът е на 60 км северно от Белград, в района на Зренянин – град в автономна област Войводина. Градът е изграден край река Бегей, идваща от румънски Банат и вливаша се в р. Тиса. В земетръсната история на района максималните трусове са с магнитуд около 5.
Земетресения не забравят териториите и на други балкански страни. Няколко минути след 8 часа сутринта в неделя е регистрирано земетресение с магнитуд 3.0 в граничния район между България, Гърция и Турция. В 20:06 вечерта на същия ден северно от Якоруда, в Рила планина, става земетресение с магнитуд 2.9. Последните две земетресения са в слабо населени места и с неголям магнитуд.
Като цяло трябва да се каже, че четирите сеизмични прояви с потенциал за усещане, станали в неделния ден, нямат връзка помежду си.