Вдигат заплатите на работещите по морето

Животът

29-03-2016, 13:30

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трудова борса за кадри в туризма (фоторепортаж)

Шеф-готвачите започват с 1200 лева

Частният сектор в туризма по Северното Черноморие вдига възнагражденията с над 15 на сто за новия сезон, съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, цитиран от БТА. По думите му браншът изпитва недостиг на кадри при очакванията за много силно лято.
Шеф-готвачите, които управляват кухни от 100-150 души, започват с месечно възнаграждение от 1200 лева нагоре. Стартовата заплата при сервитьори и бармани е най-малко 500 лева, каза председателят на браншовата организация. Димитров коментира, че при дефицита на персонал много от хотелиерите и ресторантьорите са успели да задържат специалисти от миналия сезон чрез проекти за обучения и повишаване на квалификацията. Проблемът с кадрите ще бъде решен чрез дуалното обучение в професионалните гимназии, добави председателят на регионалната асоциация.
Според прогноза на браншовата организация през настъпващия летен сезон се очаква ръст на руските туристи с над 10 на сто, а при германските - със 7 на сто, повече ще са и полските летовници.
Откритата трудова борса в Добрич днес среща работодатели и търсещи реализация в сферата на туризма.