След инсулт, инфаркт и тежка операция ще има долекуване в болница и рехабилитация

Общество

30-03-2016, 06:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Здравната карта и подписаният вчера анекс към рамковия договор влизат в сила от 1 април

Здравната каса осигурява повече прегледи и изследвания при личния лекар и специалист в извънболничната помощ. Залага и повече хоспитализации - 2,2 млн. до края на годината срещу 1,9 млн. през 2015 г. Това обеща надзорният съвет на НЗОК, след като прие окончателно промените в правилата за работа с лекари и болници. Решението ще излезе като анекс към рамковия договор от 2015 г. и е в сила от 1 април. Анексът бе подписан веднага за обнародване в “Държавен вестник” от здравния министър д-р Петър Москов, пише в. "24 часа".
“В доболничната помощ са отделени 32 млн. лв. допълнително, а в болничната - 224,9 млн. лв.”, каза зам. финансовият министър Кирил Ананиев, който оглавява надзора на НЗОК. Така бюджетът за първична извънболнична помощ - практиките на личните лекари, нараства от 180 млн. лв. на 193,2 млн. лв.
Извънболничните специалисти ще имат 211,7 млн. лева спрямо 201,5 млн, при лабораторните дейности увеличението е с близо 10 млн. Бюджетът за болниците става 1,5 млрд. лв.
За лекарства са отделени 871,2 млн. лева, от които 625,5 млн. лв. отиват за медикаментите за домашно лечение.
С приоритет са дейностите в майчиното и детското здравеопазване и най-масовите хронични заболявания, за които са осигурени повече прегледи и изследвания в извънболничната помощ. За педиатрията има 3 млн. лв. повече, а за онкологията - 12 млн. лв.
Хипертониците имат по 4 диспансерни прегледа при личния лекар за годината, а не 2, както пишеше преди. Оценка на системния коронарен риск с изследване на общия холестерол е предвидена към профилактичния преглед за всеки над 18 г. За диабетици, сърдечноболни и хора с хронична бъбречна недостатъчност ще се изследва отделно и “лошият” LDL холестерол. Този тест влиза и в пакета за диспансерните сърдечноболни.
След инфаркт пациентът може да избере кой да го наблюдава през първата година - джипито или кардиолог.
При специалистите в извънболничната помощ първичните прегледи при остри заболявания се увеличават с 305 000, а вторичните - със 122 000. Бюджетът за това се вдига с над 6,9 млн. лв. С още 150 хил. лева се залагат 30 000 дейности в психиатрията - прегледи, сесии.
При децата с диабет тип 1 ще се изследва 4 пъти вместо досегашните 2 пъти в годината гликираният хемоглобин - показател за контрола на кръвната захар. Възрастните имат право на 2 такива теста до края на годината и от 2 до 4 пъти измерване на кръвнозахарния профил.
Болниците ще работят по 267 пътеки и 39 амбулаторни процедури. За първи път се включват 3 пътеки за продължително лечение с рехабилитация - след инсулт, инфаркт и тежка операция. Те ще са по 20 дни на цена около 400 лв. Бюджетът за тях е над 24 млн. лв.
Пишат се правилата за сключване на новите договори с болниците, каза д-р Иван Кокалов, член на надзора на НЗОК. Тъй като и здравната карта влиза в сила от 1 април, касата вече ще “закупува” дейности по вид и обем според картата по региони. Засега не е ясно как общият брой от даден вид процедури или операции ще бъде разпределен между болниците в района. Очакват се още по-строги лимити в болничната дейност. Специализантите пък ще могат да вземат и пари по клинични пътеки освен заплатите си по трудов договор.